h i r d e t é s

Húzza az időt a kormányhivatal, ha koronavírus-adatokról van szó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Húzza az időt a kormányhivatal, ha koronavírus-adatokról van szó

2021. május 07. - 09:51

Nem érdekli a NAIH állásfoglalása a kormányhivatalt, polgármesteri kérésre sem szolgáltatnak azonnal koronavírus-adatokat.

Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatala - Forrás: Google Streetview

Április végén írtunk arról, hogy a települések önkormányzatai részére 2020. október 21. óta nem szolgáltatják a koronavírus-adatokat a kormányhivatalok automatikusan. Most pedig kiderült, hogy a kormányhivatal akkor sem szolgáltatja az elérhető és a NAIH szerint nyilvános adatokat, ha azokat egy település polgármestere kéri.

Gyöngyös város polgármestere egy „gyöngyösi városlakó”, név szerint Borsi Miklós NAIH-levelezésére hivatkozva kérte a Heves Megyei Kormányhivataltól a település COVID-fertőzöttekkel kapcsolatos adatait az alábbiak szerint:

  • 2020 márciusától az összes fertőzött esetek száma
  • jelenleg aktív fertőzöttek száma

A kormányhivatal pedig adatszolgáltatás helyett jogászkodásba kezdett, annak dacára, hogy a NAIH elnöke 2021. április 12-én megírta Borsi úrnak, hogy „megállapítható, hogy a kormányhivatalok és a járási hivatalok rendelkeznek a települések Covid-19 fertőzött lakóinak számára vonatkozó adattal, hiszen ez az adat az OSZIR-ből kinyerhető. Tehát, ha Gyöngyös Város Önkormányzata a város Covid-19 fertőzött lakóinak számát igényli a Heves megyei Kormányhivataltól, akkor azt meg kell kapnia.

Ezzel szemben a Heves Megyei kormányhivatal „A veszélyhelyzet idején az egyes adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló 521/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet 1. § (3) bekezdésére hivatkozással tájékoztatom, hogy az adatigénylésnek a Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatala az igény beérkezését követő 45 napon belül tesz eleget.” hivatkozva egyelőre megtagadta az adatszolgáltatást.

Tehát, aki kíváncsi ma Magyarországon bármely településen arra, hogy hányadán is állnak a koronavírussal, azoknak az adatokra legalább 45 napot kell várniuk, onnantól kezdve, hogy az adott település polgármestere megkéri az adatokat az illetékes kormányhivataltól.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s