h i r d e t é s

"Idegengyűlölő, rasszista és antiszemita" - mondták rá belga lapokban, pert indított Trócsányi

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Idegengyűlölő, rasszista és antiszemita" - mondták rá belga lapokban, pert indított Trócsányi

2018. október 16. - 06:41

 

Jelképes kártérítésért nyújt be keresetet az igazságügyi miniszter egy belga zsidó szervezet ellen, miután egy közleményük miatt kénytelen volt lemondani egy konferencia-szereplést. - írja a nepszava.hu.

Forrás: MTI Fotó: Nemes János

Trócsányi László igazságügyi miniszter pert indít Belgiumban jóhírnév megsértése miatt

- tudatta közleményében az Igazságügyi Minisztérium.

Az ügy előzménye, hogy Trócsányi a kormány tagjaként, és mint a Szegedi Tudományegyetem professzora, meghívást kapott, hogy részt vegyen a Louvain-la-Neuve-i Katolikus Egyetem (UCL) és a brüsszeli St-Louis Egyetem közös szervezésében még májusban megrendezett, "Ellenőrzés és vendégszeretet: a napjaink demokráciáját meghatározó migrációs politikák" című nemzetközi konferencián. Ám néhány nappal a konferencia előtt a "Centre Communautaire Laic Juif" (CCLJ) nevű, humanista értékek mellett kiálló szekuláris zsidó szervezet közleményt jelentetett meg: 

megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a konferenciára "egy idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszter" is meghívást kapott.

A közleményt számos jelentős belga lap is átvette. Trócsányi László kénytelen volt lemondani a konferencián való részvételt.

Mint az Igazságügyi Minisztérium írja, a CCLJ álláspontja "minden alapot nélkülöz", mivel Trócsányi László ezzel szemben "számos tanújelét adta a zsidóság iránti barátságának". Sőt, "az elmúlt héten" egy francia lap, a Le Monde "méltatta a Szegedi Tudományegyetemen a számos nyugat-afrikai országból érkező egyetemi hallgatót fogadó Frankofón Egyetemi Központ létrehozásában játszott szerepét".

A sértő és gyalázkodó, alaptalan közlemény miatt az igazságügyi miniszter pert indít Belgiumban.

Pontosabban, jelképes összegű nem vagyoni kártérítésért keresetet nyújt be az illetékes belga bíróságon. az eljárás 2018. október 18-án, csütörtökön indul a brüsszeli francia nyelvű Elsőfokú Bíróság Első Tanácsa előtt. A bíróság előtti jogi képviseletet François Jongen médiaügyekre szakosodott ügyvéd, a Louvain-i Katolikus Egyetem professzora látja el.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s