h i r d e t é s

Így keresnek az orvosbárók évi 100 millió forintot

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Így keresnek az orvosbárók évi 100 millió forintot

2016. április 23. - 11:00
0 komment

 

A magyar egészségügyben dolgozó 3-5 ezer orvosbáró éves szinten 12-100 millió forint közötti adózatlan jövedelemhez jut a hálapénznek és a mostani rendszer feudális viszonyainak köszönhetően - vélekedett Lantos Gabriella, a Róbert Kórház operatív igazgatója az ATV műsorában - írja a portfolio.hu.

Fotó: Facebook

Az igazgató hétfői cikkével óriási vihart kavart.

Lantos Gabriella, a Róbert Magánkórház operatív igazgatója nagy port kavart szókimondóírásával, amely hétfőn jelent meg az Index hasábjain és cikksorozatnak készül. A Magyar Kórházszövetség nem is hagyta szó nélkül a Lantos orvosbárózását és elnökségük cikkbenreagált az eredeti írásra.

Péntek este az ATV Szabad szemmel című műsorának vendége volt a magánkórház operatív igazgatója, ahol kifejtette, hogy mire alapozta a magyar egészségügyről kifejtett határozott véleményét: 

  • Az orvosok, akik az állami ellátásból eljönnek és magánkórházban is dolgoznak.
  • Az ápolók és nővérek. Megdöbbentő dolgokat mesélnek el a fizetésükről, a viszonyrendszerről és a szenvedéseikről.
  • Betegek, akik rendszerint először hálapénzért próbálják megvásárolni az állami rendszerben a szolgáltatást.
  • Beszállítók. Ezek a legszomorúbb történetek elmondása szerint.

A 4 forrás egybehangzóan ugyanazokat a történeteket és hiányosságokat mesélte el - fogalmazott az operatív igazgató.

Még csak 5 éve vagyok az egészségügyben és amikor először találkoztam a beszállítók képviselőivel, akkor megkérdezték tőlem, hogy mi az én számlaszámom. Hát ezt majd megmondja a pénzügyi asszisztens. De nem az a számlaszám kellett volna nekik, hanem az én számlaszámom. Nem véletlenül kérdezték meg a magán számlaszámom. Ezek árulkodó jelek - utalt a korrupció lehetőségére Lantos.

Kincses Gyula egészségügyi szakember a műsorban úgy vélekedett, hogy eltelt tíz év és nem történt semmilyen reformjellegű intézkedés a magyar egészségügyben, ezért örült nagyon Lantos Gabriella problémafelvető, látleletet adó írásának, amely talán újabb vitát gerjeszt. Ezeket az állításokat korábban megfogalmaztuk a magyar egészségügyben, de mindig egy pici távolságtartással, mindig kis óvatossággal - ismerte el Kincses.

Arra a felvetésre, hogy a kórházszövetség szerint az orvosbárózás rendkívül méltánytalan az orvostársadalommal szemben, Kincses Gyula úgy válaszolt: 

ismerünk kiváló főnemeseket a magyar történelemből, de ez nem menti a feudalizmust. Az egészségügyben még mindig feudalizmus van, még mindig egy hierarchia, ami megszabja a hálapénz mértékét és nem a teljesítmény határozza meg a jövedelmet.

A beszélgető szakemberek egyetértettek abban, hogy az orvostársadalomban egy piramisjáték zajlik, egy szűk csoport, az orvosbárók csoportja rátelepszik az orvostársadalomra.

A 30 ezer orvosból valójában csak 3-5 ezer orvos, akik az orvosbárók közé tartozik. 12 és 100 millió forintos éves adózatlan jövedelmet keresnek ezek a bárók, ez csak a hálapénz, a beszállítóktól kapott esetleges kenőpénzek ezen felül vannak - mutatott rá Lantos az orvosbárók óriási jövedelmére.

Erre van szükség

Lantos Gabriella hangsúlyozta: a béreket biztosan meg kell emelni az egészségügyi ágazatban. A jelenlegi struktúrában is lenne lehetőség egy 35%-os béremelésre az igazgatónő cikkében megfogalmazott javaslata szerint.

Kincses Gyula kifejtette: az egészségügyi rendszer átalakítását érdeksérelem nélkül nem lehet megúszni. Ha nincs átalakítás, akkor nincs miből bért fizetni. Átalakításra és pénzre is szükség van - húzta alá.

Biztosan a szerkezetet kell megváltoztatni. A magyar egészségügyi ellátórendszer értelmetlenül szétterjedt. Addig, amíg nincs átalakítás, nincs értelme pénzt beletenni ebbe a rendszerbe. Az átalakításnak ugyanakkor vannak költségei. A betegeknek például messzebbre kell majd utazniuk. De a jelenlegi helyzetben az orvosnak kell mondjuk 3000 kilométert utazniuk, mert nem akarnak ebben a rendszerben dolgozni

- vélekedett Lantos.

Az eredeti cikkek az Index Pénz beszél rovatában olvashatók.

 

portfolio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s