h i r d e t é s

Így kovácsolhat előnyt a forint gyengüléséből

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Így kovácsolhat előnyt a forint gyengüléséből

2018. július 24. - 10:34

 

Az elmúlt hetekben külföldi nyaralásra indulók a devizaváltáskor csalódottan tapasztalhatták, hogy új történelmi mélypontra süllyedt a forint az euróval szemben és ezzel párhuzamosan jelentősen gyengült a dollárhoz képest is. Ez általánosságban elég negatív hír kis hazánk szempontjából, de mit jelent mind ez az értékpapírok piacán? Mi várható 2019-ig a dollár, az euró és a forint árfolyamában, és hogyan tudunk akár részvények vásárlásával is előnyt kovácsolni egy gyengülő hazai fizetőeszközből? Mutatjuk!

Az elmúlt egy évben az euró és a dollár harcától volt hangos a devizapiac. Ez a „harc” a dollár az euróhoz viszonyított gyengülésével kezdődött, viszont 2018 második negyedévében a valuta erősödött és atradingeconomicselőrejelzései szerint az év utolsó negyedévére átlagosan 1,13 EURUSD szintig is tovább erősödhet. Sőt, az oldal előrejelzései szerint a tendencia a későbbiekben is az erősödő dollár irányába mutat. A folyamatos amerikai kamatemelések és az Európai Unió hatékonyságának megkérdőjelezése egyre nagyobb keresletet teremt a dollárra. Abban az esetben, ha a következő időszakban a tőkepiacok lefelé vennék az irányt, a dollár a befektetők számára egy menekülő útvonal lenne, ez pedig törvényszerűen annak erősödésével járna.

A dollár forinthoz viszonyított értékét az euróforint árfolyama nagymértékben meghatározza, hiszen eurón keresztül tudunk dollárhoz jutni. Amennyiben a forint gyengül az euróhoz képest, úgy biztosak lehetünk benne, hogy a dollárhoz képest is gyengülni fog.Az elmúlt hetekben történései jól tükrözik ezt a folyamatot, hiszen a forint jelentősen gyengült az euróval szemben és ezzel párhuzamosan jelentősen gyengült a dollárhoz képest is. Magyarország külkereskedelmi mérlege pozitív, de csökkenő tendenciát mutat, ami csökkenő keresletet jelent a magyar devizára. A Magyar Nemzeti Bank politikája is arra enged következtetni, hogy az intézmény igyekszik felkészülni a forint további gyengülésére, hiszen az utóbbi két évben alacsonyan tartotta devizatartalékait, de az elmúlt hónapokban, növekedés figyelhető meg. Szintén fontos befolyásoló tényező a különböző kamatpolitika. Míg MNB és az Európai Központi Bank igyekszik nem hozzányúlni az alapkamatokhoz, addig Amerikában már elkezdődött a kamatok emelkedése, amely fokozhatja az európai térségből való tőkekiáramlást, erősítve ezzel a dollárt és gyengítve a forintot. A tradingeconomics előrejelzése szerint 2018 utolsó negyedévében átlagosan 293 forintot kell majd fizetnünk egy dollárért, 2019 első negyedévére pedig már 300 forint a becslés.

Alapesetben a külföldi értékpapírok vásárlásakor a devizakockázattal is számolni kell, mint többletkockázattal. Ezt azonban előnyünkre is fordíthatjuk, ha azt gondoljuk, hogy a külföldi deviza, amelyben értékpapírt szeretnénk vásárolni a jövőben felértékelődhet saját devizánkhoz képest. Az internetnek köszönhetően, ma már az átváltás pár másodperc alatt lebonyolítható, s a külföldi devizába fektetni kívánók számára a német és az amerikai piac részvényeinek széles köre elérhető. Vannak olyan társaságok, mint például a Random Capital Zrt., ahol hazai és külföldi értékpapír jutalékok is rendkívül kedvezőek, a számlavezetés pedig ingyenes.A Netboon felületen pedig könnyedén válthat euró és dollárt is befektetési célra.


 

h i r d e t é s