h i r d e t é s

Így lehet ízletesebb a vízfogyasztás

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Így lehet ízletesebb a vízfogyasztás

2024. június 26. - 16:06

Hogyan válasszunk vízszűrő kancsót?

A kánikulában és a nyári hónapokban egyaránt javasolt kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő folyadékpótlásra. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint erre az egyik legjobb megoldás a tiszta víz fogyasztása lehet. Egy vízszűrő kancsóval otthon mindig egészségesebb és ízletesebb csapvizet fogyaszthatunk.

A víz rendkívül fontos szerepet játszik testünk működésében. Különböző mennyiségben ugyan, de szinte minden létfontosságú szervünk vizet tartalmaz. Agyunk 75%-a, illetve szívünk 79 százaléka vízből áll. „Amellett, hogy szervezetünk építőköve, hozzájárul a testhőmérséklet-szabályozás, továbbá a normál fizikai és szellemi működés fenntartásához. Viszont ezen kedvező hatások eléréséhez naponta minimum legalább két liter vizet kell meginni, rekkenő hőségben pedig még ennél is többet” – hangsúlyozta Mátyás Zoltán, a LAICA vízszűrő kancsókat forgalmazó Silko Five Kft. ügyvezető igazgatója.

Változó vízminőség

Napjainkban a csapvíz számít a legellenőrzöttebb élelmiszernek, ezért biztonsággal fogyasztható. A vízminőség terén ugyanakkor lehetnek eltérések idehaza. A víziközmű hálózat korából fakadóan fennállhat az ólomszennyezettség kockázata. Ezen a téren az alábbi térkép nyújthat segítséget, mert a lakcíme alapján bárki könnyedén ellenőrizheti, hogy számolnia kell-e ezzel vagy sem.

Nemcsak a közműhálózat lehet rizikófaktor. Általánosságban véve ugyanis a csapvíznél a szolgáltatók csak a vízóráig tudják garantálni a minőséget, mivel az épületen belül található vezetékek állapotára, vagy a vízkezelésre nincs ráhatásuk

- emelte ki Mátyás Zoltán.

Lágyabb ízvilág

Ha valaki szeretne biztosra menni, akkor célszerű vízszűrő kancsót beszereznie, amivel alaposan megtisztítható a csapból kifolyó ivóvíz. Mivel Magyarországon a csapvíz magas ásványi tartalommal rendelkezik, ezért a vízszűrő kancsókkal jóval lágyabb, ízletesebb víz állítható elő, amit talán még azok is szívesebben fogyasztanak, akik nincsenek hozzászokva a csapvízhez. De mi alapján válasszunk vízszűrő kancsót?

Amennyiben valaki egyéni felhasználásra szeretne szűrőkancsót otthonra, akkor már egy 2,25 literes változat is elegendő lehet, amely 1,25 liternyi szűrt víz előállítására alkalmas. Családi felhasználás esetén viszont érdemes legalább 3 literes változatot választani, amellyel két liternyi szűrt víz állítható elő.

Fókuszban az egészség

Ha valaki aktív, mozgásban gazdag életet él, vagy adott esetben nehéz fizikai munkát végez, akkor célszerű lehet olyan vízszűrő kancsót választania, amelynél a szűrőbetét magnéziumot tartalmaz. Ez egyfelől kis mértékben növeli a magnézium koncentrációját a szűrt vízben, másfelől pedig jelentős mértékben csökkenti a csapvízben azokat az összetevőket, amelyek a víz forralásával sem feltétlenül tűnnének el.

Egyre több kutatás világít rá arra, hogy a mikroműanyagok már szinte mindenhol jelen vannak. Ezen a téren képviselhetnek támpontot azok a szűrőkancsók, amelyek kettős moduláris szűrőrendszert alkalmaznak, így képesek eltávolítani a vízből az olyan szuszpendált részecskéket, mint például a mikroműanyagok. A másik, Bi-flux szűrőpatron pedig megőrzi a test számára a nélkülözhetetlen ásványi sókat, mindemellett pedig csökkenti a víz keménységét.

A szűrő cseréjének idejét jelző indikátor egyes változatoknál mechanikus, de léteznek elemmel működő variánsok is. „Ezeknél értelemszerűen arra kell figyelni, hogy időben megtörténjen az elemek cseréje. Erre körülbelül kétévente van szükség” – emelte ki a szakember.

Bármelyik LAICA vízszűrő kancsóra is essen a választás, az biztosra vehető, hogy a szűrőbetéttel előírt csereperiódusa mellett is jóval olcsóbb megoldást kínálnak, mint a beépíthető vízszűrő rendszerek.

LAICA

A LAICA története 50 évvel ezelőtt kezdődött Olaszországban, amikor a Moretto-család megalapította azt a vállalkozást, amely háztartási kisgépek és vízszűrő eszközök gyártására specializálódott. 1992-ben az alapítók gyerekei vették át az irányítást és a vállalat kilépett a nemzetközi piacokra. Ma LAICA már öt kontinensen ismert elsősorban az egyszerű, biztonságos és technológiailag fejlett szűrőrendszereknek köszönhetően. A cég termékeit olasz dizájn, kreativitás és innovatív kialakítás jellemzi. A kutatás-fejlesztési központ, a minőségi és tervezési irodák, a CAD Engineering, valamint a szűrőkannák és patronok gyártóüzemei ​​Vicenzában találhatók.

A LAICA termékek kizárólagos hazai forgalmazója a Silko Kft, 15 éves tapasztalattal értékesíti az olasz gyár termékeit.