h i r d e t é s

Indul az új tanév, de lesz ahol polgári engedetlenséggel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Indul az új tanév, de lesz ahol polgári engedetlenséggel

2022. szeptember 01. - 06:02

Lesz olyan általános iskola, ahol ma a felső tagozatosoknak nem kezdődik el az oktatás, 12 tanáruk ugyanis két napos polgári engedetlenségbe kezd.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A szakszervezetek kedden eredménytelenül tárgyaltak a kormánnyal, azonban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levelet írt az érdek-képviseleteknek, amelyben azt kéri tőlük, ne támogassák a polgári engedetlenséget. A Klebelsberg Központ októberében tud tájékoztatást adni, arról, hány nyugdíjas pedagógus tért vissza tanítani. - írja az atv.hu

A médiában megjelentek szerint köznevelési intézmények munkavállalói polgári engedetlenségre készülnek - így kezdte a pedagógus szakszervezeteknek címzett levelét Maruzsa Zolán. Majd arra kéri őket, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét, mert az erkölcsileg aggályos, és rossz példát mutat a diákoknak. A figyelmeztetés nem mindenhova ért el.

Szerda kora délután még nagy volt a csend a Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, egy-két pedagógust látni csak az épület előtt. Déltől értekezlet volt, 5 órára pedig várták a diákokat az évnyitóra.

Czéldy Mariann is ebben az iskolában tanít. Elmondta: a tanévnyitóról úgy döntöttek, hogy azt mindenképpen megtartják, különös tekintettel az elsősökre, mert nekik mégiscsak ez lesz az iskolaév kezdése. Ugyanakkor az első tanítási napon várhatóan kevesebben lesznek az iskolában, mint az évnyitón, 12 tanár ugyanis polgári engedetlenségre készül szeptember elsején, és másodikán. A gyerekek felügyeletét el fogják látni - amennyiben a diákok bemennek az iskolába: a felsősök szülei ugyanis azt ígérték, otthon maradnak a gyerekek.

Most már látnia kell a szülői közösségeknek is, hogy mi zajlik az épületeken belül, ugyanis a pedagógusok nagyon sokáig, és nagyon jól elrejtették azt, hogy mekkora problémák vannak , most már azt gondolom, hogy nem szabad tovább rejtegetni

- fogalmazott Czéldy Mariann.

A pedagógus azt reméli, hullámként söpör végig az ország iskoláin a polgári engedetlenségi akció. A tarthatatlanok állapotok miatt azonnali megoldás kellene,  szerdán azonban eredménytelenül zárult a kormány és a szakszervezetek megbeszélése. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja szerint Maruzsa Zoltán rögtön az elején kijelentette, hogy nem tud semmi újat mondani.

Fizetésemelés tehát most nem lesz. A pedagógusok szerint ez nem csak elégtelen válasz, hanem alaptörvényt is sért vele a kormány, hiszen a jelenlegi helyzetben egyszerűen nem tudják az intézmények ellátni azt a feladatot, ami egyébként a gyerekek számára biztosítaná az alaptörvényben azt a jogukat, hogy normális minőségi oktatásban részesüljenek.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint kérdés az is, hogy mekkora lesz végül a pedagógushiány, ugyanis még nem tudható, hány nyugdíjas korú pedagógus tér vissza a katedrára.

A Klebelsberg Központot az ATV Híradónak azt írta, arról, hogy hány nyugdíjas pedagógus vállalta a visszatérést, októberében tudnak tájékoztatást adni, mert addig megbízható, ellenőrzött adat nem áll rendelkezésre. (atv.hu)