h i r d e t é s

Intenzív zivatarokra, felhőszakadásokra készülhetünk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Intenzív zivatarokra, felhőszakadásokra készülhetünk

2020. július 02. - 05:19

 

A csütörtökön érkező hidegfront átmenetileg lehűti a levegőt és véget vet a sokunk által elviselhetetlen melegnek. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a megnövekvő felhőzetből több helyen lehet zápor, zivatar.

Délután a hőség mellé zivatarok társulnak, így erősen fülledt időben lesz részünk. A déli irányú szél időnként megélénkül, a délutáni csúcsértékek 28, 34 fok között alakulnak. 

Orvosmeteorológia

Csütörtökön északnyugat felől hidegfront érkezik, országszerte melegfronti, majd hidegfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyek körében görcsös panaszok jelentkezhetnek. - írja a meteoklinika.hu

Gyakori lehet a görcsös fejfájás, amelyet az időnként megélénkülő szél még intenzívebbé tehet.

A tüneteinek enyhítésére növelje meg folyadékbevitelét és fogyasszon teát. A fejfájás mellett görcsös hasfájást és izomgörcsöt tapasztalhat. Fontos, hogy figyeljen oda az étkezéseire, kerülje a nehéz, magas zsírtartalmú ételeket, helyezze előtérbe a tojást, szárnyas húsokat és az olajos magvakat.

A változékony időben a szív-, és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők körében még intenzívebb vérnyomás ingadozás léphet fel és megnő az infarktus kialakulásának veszélye.

Az idősek és krónikus betegek töltsék pihenéssel ezt a napot. A légúti megbetegedéssel küzdők a fülledt időben légszomjat és mellkasi fájdalmat tapasztalhatnak.

A front előtt még a meleg okozta panaszok jelentkezhetnek: általános lehet a migrén és a fáradékonyság.

A szabadtéri programokat gyakran zavarja zápor, zivatar, amennyiben útnak indul az esernyőjét ne felejtse otthon.

Az UV-sugárzás a Dunántúl nyugati részein a délutáni napos időszakokban átmenetileg elérheti az erős fokozatot, de később a felhős időben már nem lesz számottevő.

A napos tájakon a napszúrás elkerülése és szemének védelme érdekében használjon szalmalakalapot napszemüveget. Amennyiben bőrtípusa az érzékenyebbek közé tartozik fennállhat a leégés veszélye, ennek elkerülése érdekében a fedetlen testrészeit kenje fényvédő krémmel. Figyeljen a fokozott folyadékbevitelre és az ásványi sók pótlására.

Az allergiások átmenetileg fellélegezhetnek: a csapadék hatására javul a pollenhelyzet.

A közlekedésben zivatarokra számíthat. A nedvessé vált utakon megnőhet a féktáv, a baleset elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban. Az intenzív zivatarokat kísérő felhőszakadásban hirtelen lecsökkenhet a látástáv és az időnként megerősödő oldalszélben romolhat a menetstabilitás, vezessen fokozott figyelemmel!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s