h i r d e t é s

Ismeretlen, ősi vírusokat találtak egy tibeti gleccser fogságában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ismeretlen, ősi vírusokat találtak egy tibeti gleccser fogságában

2020. január 29. - 07:19

 

Nagyjából 15 000 éve lehetnek a jégbe zárva azok az ősi, a modern tudomány számára eddig ismeretlen vírusok, amiket a Tibeti-fennsík északnyugati gleccserében találtak.

Forrás: Needpix.com

A tudósok a gleccserből mintákat vettek, ezekben összesen 28, idáig ismeretlen víruscsoportot fedeztek fel. A felfedezés annak kiderítésében segítheti a szakembereket, hogy a különböző vírusok miként tudtak boldogulni a régmúlt környezeti viszonyai között.


Forrás: pxhere.com

A legrosszabb forgatókönyv, ha a gleccserek kiolvadásával ezek a patogének kiszabadulnak börtönükből

– írták a szerzők a közzétett tanulmányban, ami teljes terjedelmében a bioRxiv oldalon olvasható. Hozzátették, hogy amennyiben megtörténik a baj, még az előtt tanulmányozni kell őket, hogy a világra szabadulnának.


Forrás: wikipedia / AmarChandra

A gleccserek ősi mikrobaközösségének tanulmányozása nem egyszerű feladat, mivel a jégminták könnyen beszennyeződhetnek „modern” mikroorganizmusokkal. Napjainkban a kutatók olyan eljárásokat és szabályrendszereket dolgoztak ki, amikkel ezek a nem kívánt szennyezések könnyen elkerülhetők.

A mostani kutatásban vizsgált mintákat ugyanakkor 1992 és 2015 között gyűjtötték, és mivel nem fordítottak akkora figyelmet a jégmagok sterilen tartására, azok külseje beszennyeződött. Nem így a belsejük, ahol az ősi kórokozók rejtőztek. A szakértőknek összesen 33 különböző vírusnemzetséget sikerült azonosítaniuk a jégmagokban, közülük 28 mostanáig teljesen ismeretlen volt a tudomány számára.


Forrás: pxhere.com

„A két vizsgált jégmag mikrobaközössége szignifikánsan eltért egymástól” – írja a publikáció. Ezen különbségek az eltérő klimatikus viszonyokra vezethetők vissza.

A gleccserolvadások miatt félő, hogy rég eltűnt kórokozók szabadulhatnak a világra, ezért is tartják fontosnak a kutatók a gleccserek belsejében raboskodó vírusok elemzését. (erdekesvilag.hu)


 

h i r d e t é s