h i r d e t é s

Ismét idekacsint a nyárias meleg, de már megy is tovább szombaton

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ismét idekacsint a nyárias meleg, de már megy is tovább szombaton

2019. április 26. - 06:14

 

Pénteken délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Délután a több órás napsütés mellett megnövekszik és megvastagszik a felhőzet. A késő délutáni órákig jelentős mennyiségű csapadék nem várható, a Dunántúlon helyenként fordulhat elő zápor, zivatar. Erős lesz a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken nem érkezik front, kora nyárias időben bízhatunk. Sokunknál fokozódhatnak a vérnyomáspanaszok, és a migrén is okozhat kellemetlen perceket.- írja a meteoklinika.hu

Pénteken fronthatás nem érvényesül, de a nyárias melegben a melegfrontot jellemző tünetek továbbra is előfordulhatnak az érzékenyebbeknél, a több napja tartó terhelés miatt pedig fokozódhatnak is. Amennyiben érintett, akkor észreveheti, hogy tompább, fáradékonyabb lehet a megszokottnál, illetve tartósabban is tapasztalhat fejfájást, migrént. A cukros üdítők és a magas koffeintartó italok fogyasztását most lehetőleg kerülje, helyette fogyasszon zöld teát.

Délutántól több helyen fülledtté válik a levegő, ezért nehézlégzést, légszomjat, mellkasi fájdalmakat tapasztalhat. Ha vérnyomásproblémákkal él, akkor szintén nehéz napra készüljön – emiatt lehetőség szerint kerülje a megterhelő tevékenységeket, legyen az akár fizikai munka vagy szellemi feladat. A zivatarok idején felerősödhetnek az asztmás panaszok is, ezért a vihar elvonultáig maradjon i zárt térben és pihenjen le.

Az esti óráktól erős hidegfront közelíti meg térségünket, ennek hatását elsősorban a Dunántúlon élők már napközben is érezhetik. 

Szabadtéri tevékenységeknek a nap első felében alapvetően kedvez az időjárás, délutántól a Dunántúlon egyre nagyobb számban kell készülni záporokra, zivatarokra. A déli órákban a derült tájakon az érzékenyebb bőrűek csak megfelelő védelem esetén tartózkodjanak a napon! Fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítson a folyamatos folyadékutánpótlásra és lehetőség szerint kerülje a nehéz, zsíros ételek fogyasztását.  

Az allergiásoknak rossz hír, hogy tovább növekszik a levegő pollenkoncentrációja. A nyír mellett a platán is többeknél okozhat már egyre intenzívebb panaszokat is, a szabadban való sportolás, futás pedig fokozhatja a tüneteket. Segíthet, ha gyakrabban mos hajat, a szellőztetést pedig a korareggeli vagy az esti órákra időzítse! Orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést tapasztalhat, a panaszok a délutáni órákban jelentkezhetnek legerősebben.

A közlekedésben fokozott figyelem szükséges az elszórt záporok, zivatarok miatt. A csapadékos területeken nedvessé, csúszóssá válik az útburkolat, jelentősen megnövekszik a féktáv. A balesetek elkerülése érdekében lassabb haladás, nagyobb követési távolság javasolt. A zivatarokat erős, viharos szél is kísérheti, emellett országszerte figyelmetlen sofőrökkel is találkozhat az utakon.

Vezető tünetek a mai napon: migrén, fáradékonyság, vérnyomáspanaszok. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s