h i r d e t é s

Iszonyú gazdasági és társadalmi fejleményekre figyelmeztet az IMF-vezér

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Iszonyú gazdasági és társadalmi fejleményekre figyelmeztet az IMF-vezér

2022. szeptember 15. - 06:40

Európában társadalmi feszültségek alakulhatnak ki, ha kemény lesz a tél, Oroszország ukrajnai hadművelete pedig már most borzalmas gazdasági következményeket okoz és recessziós félelmeket gerjeszt - közölte szerdán Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója.

Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója. - Fotó: EPA/Michael Reynolds

A bolgár politikus szerint jelen helyzetben az Európai Központi Banknak óvatosan kell egyensúlyoznia az infláció elleni küzdelmében, párhuzamosan pedig "figyelemmel kell lennie a gazdaság működése fenntartásának szükségletére".

"Minden bizonnyal vannak recessziós félelmek egyes országokban, és ha nem is lesz tényleges recesszió, mégis a gazdaság zsugorodásához hasonló érzést kelthet ezen a télen" - hangsúlyozta Georgieva. "Némi társadalmi elégedetlenséghez vezethet, ha az anyatermészet úgy dönt, hogy nem segít, és kemény telünk lesz" - tette hozzá.

Georgieva felszólította a központi bankokat, hogy maradjanak kitartóak a "makacs" infláció elleni küzdelemben, egyben elismerte, hogy sok közgazdász tévedett, amikor tavaly azt jósolták, hogy az idén enyhülni fog az inflációs nyomás.

Az IMF vezetője mindazonáltal kiemelte, hogy ha a költségvetési és a monetáris politikák jól működnek, akkor a jövő év kevésbé lesz fájdalmas. Amennyiben azonban nem megfelelően célzott költségvetési politikát folytatnak, úgy az "a monetáris politika ellenségévé válhat tovább gerjesztve az inflációt". (MTI)/Portfolio


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s