h i r d e t é s

Iszonyú sok az öngyilkosság Magyarországon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Iszonyú sok az öngyilkosság Magyarországon

2018. június 26. - 09:32

 

Ekeserítő statisztika látott napvilágot Magyarországról.

Az EU-tagállamok között a harmadik helyen állunk a nem termnészetes halálozási okok tekintetében.

Az Eurostat jelentése alapján 2015-ben csaknem 5000 főt tett ki a szándékos emberölés áldozatainak száma az Európai Unióban. A tagállamok közül Franciaországban regisztrálták a legtöbb áldozatot a hatóságok (1017 személy), de Németországban (682 fő), Lengyelországban (530 fő) és Olaszországban (469 fő) is több százan hunytak el ilyen tragikus módon. Szlovákiában egyébként 44 szándékosan elkövetett emberölés történt 2015-ben, Magyarországon több mint kétszer ennyi (112), de Csehországban is magasabb volt az áldozatok száma abszolút értékben (79), mint országunkban. 

Azonban amennyiben a szándékos emberölés áldozatainak számát százezer főre vetítve vizsgáljuk, nem a fenti országok a legveszélyesebbek az unióban, hanem Litvánia (5,89 gyilkosság), Lettország (3,37), Észtország (3,19), Bulgária (1,79) és Ciprus (1,77). Ausztriában (0,51), Hollandiában (3,37), Spanyolországban (0,65) és Csehországban (0,75) volt a legalacsonyabb a szándékos emberölés áldozatainak száma 100 000 főre vetítve.

Szlovákiában mindössze 0,81 szándékosan elkövetett gyilkosság jutott százezer lakosra (ami a hatodik legalacsonyabb érték az EU-ban), Csehországban némileg kevesebb: 0,75, Magyarországon (1,14) és Lengyelországban (1,39) azonban már jóval több. Bár az egyes tagállamokban nem teljesen azonos módon kezelik a kriminalisztikai statisztikákat, így bizonyos mértékben lehetnek eltérések a gyakorlatban. 

Rendkívül elkeserítő az öngyilkossági statisztika Magyarországon

Az Eurostat jelentése alapján a visegrádiak közül Magyarországon a legelkeserítőbb az öngyilkossági statisztika: 2015-ben 18,93 ilyen eset jutott százezer lakosra, ami a negyedik legrosszabb mutató az EU-ban. Szlovákiában ezzel szemben mindössze feleennyi (9,11), ezáltal a nyolcadik legkedvezőbb helyen végeztünk az unióban. Csehország a középmezőnyben helyezkedik el (13,24), de Lengyelország is a kilencedik legrosszabb helyen végzett (14,45). A visegrádiak közül tehát hazánkban a legkevésbé súlyos a helyzet ezen a téren. 

Görögország a legtöbb uniós statisztikában meglehetősen kedvezőtlen helyen végez, az öngyilkosságok tekintetében azonban a legkevésbé veszélyeztetett nemzetek közé tartozik (6,49 eset jut százezer lakosra), bár régebbi, 2015-ös adatokról beszélünk. Cipruson (4,6) történik arányaiban a legkevesebb öngyilkosság az EU-ban, de Olaszországban (6,49), az Egyesült Királyságban (7,19) és Spanyolországban (7,7) is viszonylag alacsonyak a számok. 

Litvániában messze a legsiralmasabb a helyzet, a vizsgált időszakban százezer emberből 30,71 vetett véget önkezével életének. A szomszédos Magyarországnál emellett csak Szlovéniában (21,08) és Lettországban (19,72) voltak elkeserítőbbek a mutatók. 

A közúti balesetek szempontjából már kevésbé kedvező a kép

A halálos áldozatokat követelő közúti balesetek terén már némileg kedvezőtlenebb helyen végzett országunk uniós viszonylatban, pontosabban éppen az EU-átlag szintjén. Százezer lakosra 5,1 halállal végződő baleset jutott 2015-ben, ennél összesen kilenc tagállamban voltak jobbak a mutatók. A többi visegrádi országban azonban szomorúbb a helyzet: Magyarországon (6,5 eset), Csehországban (7) és Lengyelországban (7,7) is magasabb volt az áldozatok száma százezer főre vetítve. 

Az EU-ban egyébként Máltán (2,5 haláleset jutott százezer főre), Svédországban (2,6) és az Egyesült Királyságban (2,8), valamint Hollandiában és Dániában (mindkettő 3,1) voltak a legkevésbé gyakoriak a halállal végződő közúti balesetek. Ezzel szemben Bulgáriában (9,9), Romániában (9,6), Lettországban (9,5), valamint Litvániában és Horvátországban (8,3) vesztették életüket a legtöbben az utakon. 

A munkahelyek biztonsága terén azért még van hova fejlődni

Az uniós statisztikai hivatal adatai alapján a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek gyakorisága szempontjából Románia tűnik a legveszélyesebb országnak: százezer lakosra vetítve kétszer több ilyen szerencsétlenség történt a vizsgált évben, mint Szlovákiában. 

Csehországban is gyakrabban fordultak elő halálos kimenetelű balesetek a munkahelyeken, mint országunkban, Magyarországon és Lengyelországban azonban némileg biztonságosabban dolgozhattak a munkavállalók. A lista végén Hollandia áll, ahol szinte elenyésző az efféle tragikus esetek száma. 

(bumm / noé)


 

h i r d e t é s