h i r d e t é s

Jelentősen többet kap egy lángossütő óránként, mint amennyi a tanároknak jár a nyári pluszmunkáért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Jelentősen többet kap egy lángossütő óránként, mint amennyi a tanároknak jár a nyári pluszmunkáért

2022. június 26. - 06:31

Totyik Tamás szakszervezeti vezető szerint aggályos, hogy ilyen tanári fizetések mellett szeptemberre nem lehetnek kipihentek a tanárok.

A kép illusztráció! - Forrás: wikipedia/Christian Kadluba

Átlagosan minden harmadik pedagógus vállal nyáron pluszmunkát fizetése kiegészítéséért - mondta el Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

"A magántanítványok fogadása az, ahol igen jelentős volt az arány, minden második kollégánk munkát vállalt" - írta le a helyzetet.

Plusz feladatokat egyébként a tankerületek és az intézményvezetők is adnak nyárra a pedagógusoknak, és néhányan animátornak mennek gyógyfürdőkbe, nagyobb cégekhez, szállodákba, a fiatalok pedig rendszeresen kötnek ki ilyenkor a vendéglátásban.

A nyári napközis táborokban igénybe vett pedagógusok fizetségét ráadásul szánalmasan alacsonynak tartja, óránként 500 forint ez az összeg, utalványban.

A külföldi nyelvi táborokba beosztott tanárok esetében nincsenek adatok, de Totyik Tamás hallomásból úgy tudja, "kezd hasonlítani az elfogadható bérezéshez, de a pénz a piaci árakhoz képest még mindig kevesebb".

"Egy pedagógus kollégától hallottam, hogy ha egy strandra elmegy lángossütőnek, annak az óradíjnak az egyharmadát kapná. Természetesen a két munkát nem lehet összehasonlítani" - tette hozzá.

A nyelvtáborokkal összefüggésben kapcsolatban elmondta, hogy

bár a politika úgy döntött, ahogy, szerinte helyesebb lenne az arra a programra szánt pénzt minőségi iskolai nyelvoktatásra fordítani.

Az érdekvédő szerint viszont aggályos, hogy az alacsony bérezés miatt a tanárok egy része végigdolgozza a nyarat is, mivel így nem tudja megfelelően kipihenni magát a szeptemberi tanévkezdésre. (Infostart)