h i r d e t é s

Jelezte, hogy rendszeresen dézsmálják a NAV bűnügyi raktárát, de végül őt rúgták ki

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jelezte, hogy rendszeresen dézsmálják a NAV bűnügyi raktárát, de végül őt rúgták ki

2019. november 06. - 10:14

 

Az adóhivatal egyik pénzügyőre hét tonnányi dohánytermék eltűnése miatt tett feljelentést még januárban, mert úgy vélte, hogy a raktárból rendszeresen és szervezetten visznek el dolgokat. - írja az atv.hu.

Illusztráció: adozona.hu

Ezt az információt megosztotta a belső elhárítással is, ám nemrég egy nemzetbiztonsági átvilágítás eredményére hivatkozva őt távolították el a testülettől.

Az Indexnek Szabó István pénzügyőr főhadnagy azt mondta, júliusban küldték el. A róla készült szakvéleményben az állt, hogy 

személyisége, magatartása és kapcsolatrendszere alapot teremthet jogellenes befolyásolására, veszélyeztetve ezzel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal jog-és rendeltetésszerű működését, mely miatt az ellenőrzött személy nem felel meg a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső munkakörrel szemben támasztott követelményeknek.

A pénzügyőr 2008-ban szerelt fel a NAV Közép-Magyarországi Regionális Hivatalába, bűnüldözési nyomozóként dolgozott. Később a Bűnjelkezelő Főosztályra került, két bűnjelraktár felügyelete tartozott alá a fővárosi Petróleum utcai telephelyen. 

Egy későbbi feljelentésében, amit idén januárban a Központi Nyomozó Főügyészségen tett, Szabó azt állította, hogy egy nagyobb dohányos tétel, ami még 2013-ban került a raktárba (amikor még nem ő felügyelte a raktárat), eltűnt, mintegy 30-40 millió forint értékben.

Az a véleményem, hogy az említett hiány miatt a vezetőim rám akarják terelni a gyanút, engem kívánnak felelőssé tenni azért, mert több száz csomag eltűnt

- mondta az ügyészségnek. 

Szabó januárban jelezte egy főosztályvezetőnek, hogy 3 éve, amióta a raktározási feladatokat végzi, úgy saccolja, hogy kb. 7-8 tonna, vagy még akár attól is jelentősebb mennyiség hiányzik az összes töltősúlyból. Ezért azt javasolta, hogy felügyeleti szerv jelenlétében vizsgálják át újra a raktárban lévő tételeket. Szabó ebben a feljegyzésben írta, hogy amikor 2016 őszén átvette a raktárak kezelését, akkor nem volt tételes átadás-átvétel, ráadásul a raktárakban tárolt tételekről korábban nem készült bűnjelraktár-térkép sem.

Szabó több olyan esetet is felvázolt, amikor nem stimmeltek egyes tételek. Erről nem csak a feletteseinek küldözgetett feljegyzéseket, de az Index birtokába került dokumentumokból kiderül, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat, az NVSZ egyik őrnagyának is. Az NVSZ felel a belső elhárításért, ennek a szervezetnek a feladata leleplezni például a korrupt NAV-osokat is.

Szabó azt is állítja, hogy az egyik osztályvezető két év alatt összesen háromszor adott neki utasítást arra, hogy 4000 liter hiányzó tiszta szeszt pótoljon.

Az ügyészség az Index megkeresésére közölte, hogy a megjelölt ügyben a nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytatja.

atv.hu


 

h i r d e t é s