h i r d e t é s

Jövőre 3 milliárd forintot fordítanak a gyermekétkeztetési feljesztésre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Jövőre 3 milliárd forintot fordítanak a gyermekétkeztetési feljesztésre

2015. december 08. - 12:43
0 komment

 

A 2015-ös összeghez képest egymilliárd forinttal többet, három milliárd forintot fordít a kormány jövőre a gyermekétkeztetés intézményi fejlesztésének támogatására – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI

Berczik Ábel közlése szerint a hárommilliárdosra bővülő fejlesztési támogatás mellett a gyermekétkeztetés támogatása is emelkedik jövőre, az ideihez képest mintegy tízmilliárd forinttal 71 milliárdra nő - írja a Magyar Idők.

A helyettes államtitkár arról számolt be, hogy idén 114 önkormányzat nyert el támogatást meglévő konyha bővítésére, felújítására, illetve új konyha építésére. Az igényelt támogatási összeg 50 százalékáig konyhai eszközök beszerzésére is lehetett pályázni, ez kiemelkedő arány a hasonló pályázatokhoz képest – hangsúlyozta. Azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek az érintett konyhán óvodások étkeztetését is ellátják, továbbá a környezetvédelmi szempontok érvényesítését – például a sütőzsiradék külön gyűjtését – is vállalniuk kellett. Előnyt jelentett, ha élelmiszerbiztonsági hatósági szakvélemény állt rendelkezésre, és ha a pályázó vállalta, hogy energetikai korszerűsítést is végrehajt, „a 21. századi elvárásoknak megfelelően” – tette hozzá Berczik Ábel.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára emlékeztetett: a kormány intézkedéseinek következtében az utóbbi időben három és félszeresére, 92 ezerről csaknem 320 ezerre nőtt azoknak a bölcsődés és óvodás korú gyermekeknek a száma, akiknek napi három étkezését ingyen biztosítják. Emellett a jövő évtől az önkormányzatoknak az eddigi pályázati lehetőség helyett már kötelességük lesz minden iskolai szünetben is biztosítani az érintett korosztály ingyenes étkezését, aminek költségeit az állam állja – fűzte hozzá.

 

magyaridok.hu


 

h i r d e t é s