fbpx Juncker kabinetfőnöke: nehézségekbe ütközhet az Európai Bizottság következő elnökének megválasztása | CIVILHETES

h i r d e t é s

Juncker kabinetfőnöke: nehézségekbe ütközhet az Európai Bizottság következő elnökének megválasztása

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Juncker kabinetfőnöke: nehézségekbe ütközhet az Európai Bizottság következő elnökének megválasztása

2018. február 22. - 18:08

 

Nehézségekbe ütközhet az Európai Bizottság következő elnökének megválasztása, amennyiben az Európai Parlament (EP) az uniós tagállamok kormányainak esetleges elutasítása ellenére is kitart amellett, hogy az úgynevezett csúcsjelölti rendszert kell alkalmazni a 2019-es uniós tisztújításkor is - jelentette ki csütörtökön Martin Selmayr, a brüsszeli testület vezetőjének kabinetfőnöke.

Forrás: gepnarancs.hu

Selmayr a Le Soir című belga újságnak adott interjújában figyelmeztetett, hogy egyfajta intézményes válság alakulhat ki az Európai Unióban, ha nem sikerül jövőre megállapodni a bizottság elnökének személyéről és megválasztásának módjáról.

A német politikus elképzelhetőnek tartja, hogy ebben az esetben ki kell tolni a Jean-Claude Juncker elnök vezette bizottság mandátumát, amíg nem tudnak megoldást találni.

Lehetséges, hogy Junckernek tovább kell majd maradnia

- fogalmazott.

Hozzátette, az Európai Parlament jövőbeli összetétele is bizonytalanságra ad okot.

A populisták mindenütt erősödnek, Emmanuel Macron francia államfő hívei pedig nem támogatják a csúcsjelölti rendszert. Meglátjuk, hogy melyik párté lesz a parlamenti többség

 - mondta.

A 2014-ben először kipróbált csúcsjelölti rendszer keretében az európai pártok megnevezik a saját listavezetőiket, akiket az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölnek, és a parlament a legtöbb mandátumot szerző párt jelöltjének megválasztásáról szavaz elsőként. Az ellenzők szerint azonban az EP ezzel elbitorolná a tagállami jogköröket, mivel az uniós alapszerződés az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsra ruházza a jelöltállítás jogát, akit a parlament választ meg.

Állásfoglalásában az EP februárban leszögezte: készek elutasítani azon jelölteket a bizottság elnöki posztjára, akik egyik pártcsaládnak sem voltak listavezetői.

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy a testület főtitkára március 1-jén nyugdíjba megy, helyére pedig Martin Selmayrt nevezte ki a biztosi testület. A döntés nyomán az egyesek által "buldózerként" jellemzett Selmayr a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül kulcspozícióban marad a bizottságban.

A váratlan kinevezést sokan bírálták Brüsszelben, mondván, hogy a vezető pozíciók betöltői között jelentősen felül vannak reprezentálva a németek. Rámutattak, hogy az Európai Parlamentnek és az EU külügyi szolgálatának is német a főtitkára.

Meg kell őrizni a nemzetek egyensúlyát, három német túl sok

 - mondta egy névtelenséget kérő uniós diplomata.

Selmayr az interjúban visszautasította azon állításokat, melyek szerint gyakorlatilag nem Jean-Claude Juncker, hanem a háttérből ő vezeti az Európai Bizottságot.

Alábecsülik Juncker politikai erejét, akik azt hiszik, hogy én hozom a döntéseket

 - szögezte le a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett, Juncker jobbkezének tartott német jogász.

(MTI)

 


 

Kommentek

h i r d e t é s