h i r d e t é s

Kamatfigyelő: új lakáshitelek jelentek meg a piacon

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Kamatfigyelő: új lakáshitelek jelentek meg a piacon

2018. szeptember 19. - 14:52

Tovább emelkedtek a kamatok.

Illusztráció: vg.hu

Több bank is módosított a jelzáloghitel-kamatokon augusztus végén – szeptember elején, de új termékkekkel is találkozhatnak a hiteligénylők. A Bank360 áttekintette a legfontosabb változásokat:

OTP Bank: a pénzintézet 50 bázispontot emelt szeptemberben a 6 hónapos, 5 éves, 10 éves, 20 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleinél és a fogyasztóbarát lakáshiteleinél. 9 bázisponttal csökkent a 3 hónapos kamatperiódussal felvehető változó kamatozású lakáshitele. A 12 hónapos 2 bázisponttal csökkent.

K&H Bank: szintén 9 bázisponttal csökkent a K&H 3 hónapos változó kamatozású üzleti feltételű lakáshitele.

Budapest Bank: a kamatkedvezményes Egyenlítő jelzáloghitel (6 hónap) kamata 2 bázisponttal csökkent.

Erste Bank: a pénzintézet egy ponttal emelte rövid kamatperiódusú jelzáloghiteleinek kamatát, míg a hároméves 7 ponttal csökkent

Raiffeisen Bank: 1 bázispontos emelés a 6 hónapos kamatperiódussal felvehető lakáshiteleknél.

CIB Bank: a bank a kamatkedvezménnyel igénybe vehető fix 15 éves jelzáloghitelének kamatát módosította kedvezőbbre. Kedvezménycsomagtól függően 64 vagy 66 bázispontos csökkenést láthatnak az ügyfelek. 

UniCredit Bank: Új, rögzített kamatozású jelzáloghitelekkel jelentkezett szeptember közepén az UniCredit Bank. A pénzintézet a piaci versenyre reagálva vezette be a Stabil Kamat hiteleket. A kölcsönök újdonsága, hogy a korábban 10/15/20 éves futamidővel igényelhető fix kölcsönök helyett a pénzintézet már 5 – 20 éves futamidő között minden lejáratra tud fix kamatozású terméket nyújtani, legyen szó akár piaci kamatozású, akár Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelről. A főbb jellemzők:

  • futamidő-sávokat alakított ki a bank, amelyeken belül azonos a kamatozás
  • a piaci kamatozású és a fogyasztóbarát jelzáloghitelek kamatozása szinte teljesen megegyezik, kivéve az 9-10 éves futamidejű sávban, ahol 5 bázisponttal kedvezőbb az MFL hitel

Az UniCredit változó kamatozású hitelei továbbra is változatlan feltételek és kondíciók mellett érhetők el. A kamatperiódusonként változó és a Stabil Kamat hiteleket (MFL-t is) éves lépésközzel tudjuk igényelni. Október 1-től már csak az új palettáról választhatunk fix kamatozású hitelt.

Mit jelentenek az UniCredit újításai a gyakorlatban?

Több pénzintézetnél is úgy érhető el a kamatfixálás, ha hosszabb kamatperiódust választunk, mint amekkora önmagában a futamidő. Ha tehát például 16 éves futamidőre szeretnénk jelzáloghitelt felvenni rögzítve, akkor 20 éves kamatperiódusú hitelhez kell nyúlnunk. Ez viszont azzal jár, hogy a választott futamidőhöz képest drágábban vehetjük fel a kölcsönt. Ezzel szakított most az UniCredit, amikor futamidőhöz igazítható rögzítést vezetett be. 

Erste Bank: a 3, 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint a Fix15 éves futamidejű lakáscélú hiteleknél minden jövedelemsávban 10-50 bázisponttal csökkennek a kamatok 20 millió Ft kölcsönösszeg felett, ami új árazási sáv a banknál. Ráadásul a pénzintézet szeptembertől hat héten keresztül 70 ezer forintos jóváírást biztosít, ha legalább 5 millió Ft Minősített Fogyasztóbarát lakásvásárlási hitelt igénylünk 5 és 10 éves kamatperiódussal, vagy a FIX 15 éves futamidővel. További érdekesség, hogy októbertől nem igényelhetjük az Erste 3 éves kamatperiódusú MFL hitelét.

Bank360 vélemény: ahogy arra számítani lehetett, a nyári kisebb kilengés után a hosszú periódusú kamatszinteknél nem volt tapasztalható jelentős változás, ez visszatükröződik a rögzített és hosszú kamatperiódusú (legalább 5 év) jelzáloghitelek árazásán is. A még mindig kiszámíthatatlan világgazdasági környezet és a referenciamutatóként használt hosszú állampapírok hozamemelkedése egyre szivárog át a hosszú kamatperiódusú és fix kamatozású piaci és MFL hitelekbe. 

Szeptemberben több bank is felfelé módosította ezen hitelek kamatfelárát akár fél százalékkal is, ami néhány száz forinttal magasabb törlesztőrészletet eredményez az új hitelfelvevőknek a korábbiakhoz képest. A Bank360 elemzése szerint több kereskedelmi bank is 5 – 80 bázispontos emelést hajtott végre a hosszú kamatperiódusú hiteleknél augusztus – szeptemberi időszakban.

 Szintén tapasztalható, hogy a bankok hallgatnak az MNB szavára és inkább a kiszámítható, fix kamatozású hitelek területén hoznak újításokat például új termékekkel vagy ügyfélcsalogató jóváírásokkal, kamatbónuszokkal. Várakozásaink szerint nem kell komolyabb elmozdulásra számítani sem a rövid, sem a hosszú periódusú hitelek kamatszintjét illetően az elkövetkezendő 1-3 hónapban, azonban ennek alakulását elsősorban a nemzetközi gazdasági helyzet változása határozza meg, így mindenképpen érdemes óvatos figyelemmel követni a globális eseményeket és a magyar állampapírhozamok alakulását.