h i r d e t é s

Káprázatos kristálybarlangot nyitnak meg a nagyközönség előtt Spanyolországban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Káprázatos kristálybarlangot nyitnak meg a nagyközönség előtt Spanyolországban

2019. június 16. - 11:17

 

Egyedülálló természeti látványosság, egy két évtizede felfedezett kristálybarlang nyílik meg hamarosan a látogatók előtt Spanyolországban. Az Almería tartománybeli Pulpíban található képződmény a világ egyik legnagyobb geódája, melyet egy bezárt ezüstbányánál fedeztek fel 50 méter mélyen. - írja az Érdekes világ

Forrás: erdekesvilag.hu

A szakemberek éveket töltöttek a tanulmányozásával, valamint azzal, hogy megteremthessék azokat a feltételeket, melyek megakadályozzák a kristályok kiszáradását, újraoldódását illetve megvalósították a látogathatóvá tételét. Egyebek mellett 600 tonna földet és követ hordtak ki a barlangból.

Az üreg mintegy nyolc méter hosszú és átlagosan két méter magas, melyet átlátszó gipszkristályok borítanak. Szakemberek szerint a geóda 5-6 millió év alatt alakulhatott ki, s egyedülálló képződménynek számít a nagysága, kristályinak tökéletessége, mérete és tisztasága miatt. A falakon található grandiózus, víztiszta gipszkristályok tökéletességét illetően a kutatók elmondták, hogy kivehetően el lehet olvasni a mögéjük tett papírra írtakat.

„A geóda egy érdekes ásvány, mely különböző módon keletkezhet. Egy kőzetben kialakul egy üreg, amit egy másik ásvány, kőzet vagy drágakő tölt ki. Itt volt egy üreg, amely megtelt kalciumszulfáttal, ez szelénkristályokat hozott létre. Ezután már csak megfelelő hőmérsékletre és időre volt szükség” – mondta Francisco Fernandez Amo geológus a különleges természeti képződmény létrejötte kapcsán. (erdekesvilag.hu)


 

h i r d e t é s