fbpx Karácsony: a demokrácia az egész világon veszélyben van | CIVILHETES

h i r d e t é s

Karácsony: a demokrácia az egész világon veszélyben van

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Karácsony: a demokrácia az egész világon veszélyben van

2021. szeptember 16. - 14:02

 

Nem evidens, hogy egy demokratikus társadalmat könnyű fenntartani – mondta a Közép-európai Egyetemen a főpolgármester.

A kép illusztráció! - Forrás: Origo.hu

A demokráciáért ma jogosan aggódnak, mert nem evidens, hogy könnyű fenntartani – mondta Karácsony Gergely a Közép-európai Egyetemen a Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák építéséről című konferencián, ahol angolul tartott előadást. A főpolgármester szerint a rendezvényen olyan polgármesterek jelentek meg (cseh, lengyel, szlovák, horvát városvezetők), akik elkötelezettek a demokratikus értékek és intézmények fenntartása mellett.

Karácsony Gergely szerint a demokrácia az egész világon veszélyben van, mert a demokrácia lényege az egyenlőség, a nyílt vita, a másik álláspontjának elismerése, de ezek az értékeket egyre több tényező ássa alá.

A demokráciának ezért megoldást kell kínálnia a szegények, a nehezen élők számára is, különben nem tudja betölteni célját. Ugyanígy nagyon fontos egy demokratikus társadalomban a lakhatás, a stabil munkahely.

A globális kapitalizmus, a tőkekoncentráció, a munkavállalói jogok helyzetének nehezedése mind-mind komoly kihívást jelentenek egy egyenlőbb, igazságosabb, demokratikusabb társadalom építése szempontjából. A gazdasági növekedés ma már nem lehet az egyetlen mérőszáma egy ország sikerességének, hiszen a klímaváltozás, a hatalmas globális egyenlőtlenségek korában élünk – mondta Karácsony Gergely.

A XXI. században az álhírek, a média politikai indíttatású manipulálása szintén veszélyt jelent a demokráciára, csak úgy mind a populizmus, a nacionalizmus erősödése.

- A populista politika ellenséget keres magának, ilyen bárkiből lehet, a szegényekből a migránsokból, akár a CEU alapítójából is – fogalmazott a főpolgármester. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s