fbpx Karácsony azt mondja, hogy Gyurcsány SMS-ben szokta zsarolni | CIVILHETES

h i r d e t é s

Karácsony azt mondja, hogy Gyurcsány SMS-ben szokta zsarolni

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Karácsony azt mondja, hogy Gyurcsány SMS-ben szokta zsarolni

2021. október 13. - 14:20

 

Hosszú azon politikusok listája, akik megzsarolták, köztük van a DK elnöke is – állítja Karácsony Gergely, aki visszalépése után Márki-Zay Péter győzelmére számít a második fordulóban, és nem tart attól, hogy a fővárosban bomlana a koalíció, vagy valaki kiugrana a hatpárti együttműködésből. Gyurcsány Ferenc az sms-ekre úgy reagált: Karácsony hozza akkor nyilvánosságra ezeket, ha vannak.

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc - Forrás: Magyar Hírlap

“Márki-Zay Péter fölényesen nyeri az előválasztás második fordulóját” – jelentette ki a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének javára visszalépett Karácsony Gergely főpolgármester egy szerdai háttérbeszélgetésen, ahol konkrétan beszélt arról, a korábban Márki-Zay által is említett esetről, hogy Gyurcsány Ferenc megzsarolta őt. Úgy fogalmazott: “hosszú azon politikusok listája, akik megzsaroltak, köztük van Gyurcsány Ferenc is”. Konkrétumot ugyan nem említett, de hozzátette:

sms-ben szokta ezeket intézni, és én ezeket archiválom”.

A Karácsony által említett sms-ekről megkérdeztük a DK elnökét is. Azt  kérdeztük Gyurcsány Ferenctől, hogy megzsarolta-e Karácsonyt? Tett esetleg olyan "javaslatot", amit ő zsarolásnak érezhetett? Vagy fenyegetőzött-e például azzal, hogy felrobbantja mögötte a fővarosi koalíciót, ha Márki-Zay Péter javára lép vissza. Kérdéseinkre Gyurcsány Ferenc azt válaszolta:

Ezennel felhatalmazom főpolgármester urat, hogy hozza nyilvánosságra az sms-eket, melyeket velem váltott, és a amelyekben én megzsaroltam őt."

Karácsony Gergely egyébként a visszalépéséről szólva arra a kérdésre, hogy megkönnyebbült-e azt válaszolt: igen is meg nem is, de tény, hogy “most más megy a vágóhídra” helyette. Azt azért hangsúlyozta, hogy a visszalépéssel “nem a programomat áldoztam be, hanem a saját személyemet”. Ennek a döntésének ugyan az őt támogató pártok – az MSZP, a Párbeszéd és az LMP – “ha nem is örültek, de elfogadták, a helyességét nem kérdőjelezték meg”. 

Ettől függetlenül ő is érzékeli, hogy fehívása ellenére a pártok nem álltak Márki-Zay mögé, sőt számos meghatározó politikusuk éppen, hogy nyíltan Dobrev Klárát támogatja. Azt mondta, a pártok megosztottak ebben, a nyilvánosság felé semlegesek, de politikusaik közül sokan végül “majd behúzzák Márki-Zay Péter neve mellé az X-et”. Hozzátette: azt, hogy nem volt pártkiállás Márki-Zay mögött, nem érzi gondnak, mert “a szavazók többsége úgysem pártlogika alapján dönt”. 

Karácsony arra számít, hogy Márki-Zay lesz a közös miniszterelnök-jelölt, ő áll majd a választási győzelem után a hatpárti koalíció élén, és nem tart attól, hogy visszalépése és Márki-Zay-t támogató döntése miatt akár a főpolgármesterként mögötte álló városházi koalíció szakadna, akár a hatpárti együttműködés szétesnek – utóbbi kilépni bármelyik pártnak amúgy is “politikai öngyilkosság” lenne szerinte.

Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP nem olvad össze Karácsony szerint, de a választás után frakciószövetségben működnek majd,

és ha összeadjuk a mandátumaikat, Karácsony úgy véli, a DK- és a Jobbik-frakciónál is nagyobb számú lesz ez a szövetség. Azzal kapcsolatban, hogy Márki-Zay a Párbeszéd-frakciót jelölte meg mint leendő képviselőcsoportját, Karácsony úgy fogalmazott: a mögötte álló Mindenki Magyarországa Mozgalom “nem párt, nem tud önálló frakciót alakítani”, ilyesmire egyedül a Pálinkás-féle Új Világ Néppárt számíthatna a hatpárti megállapodás alapján. 

Az előválasztás második fordulójának Márki-Zay és Dobrev közötti heves nyilatkozatoktól hangos időszakára utalva Karácsony megjegyezte: “az amerikai választásokhoz képest például ez kifejezetten békés, családias hangnemben zajlik”. Azt ugyanakkor elismerte, hogy Márki-Zay-t ő is felhívta a legnagyobb vitát kiváltó – amúgy szerinte a kontextusából kiragadott – “hazaárulózása” miatt, és Márki-Zay végül “korrigált”. A miniszterelnök fiának és a kormánytagoknak a szexuális orientációját illető Márki-Zay nyilatkozatokat Karácsony például “nem mondta volna”, ám elismerte, hogy talán ennek is köszönhető, hogy a kormány és a Fidesz “homofób kampánya abbamaradt”. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s