h i r d e t é s

Karácsony kiléptetné a fővárost a kukaholding rendszerből

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Karácsony kiléptetné a fővárost a kukaholding rendszerből

2019. november 12. - 17:04

 

A főpolgármester a november 6-i kormányülésen vetette ezt fel a 24.hu információja szerint.

A kép illusztráció! - Forrás: nepszava.hu

Karácsony Gergely főpolgármester a kormány múlt heti (november 6-i) ülésén felvetette Budapest kilépését a kukaholding országos díjbeszedési rendszeréből - tudta meg a portál.

Azt írják: Karácsony jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy botrányos a hulladékgazdálkodás finanszírozása a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. miatt, ezért felvetette a főváros kiléptetését a szemétdíj központosított beszedési rendszeréből,

de úgy tudni, a kormányfő érdemben nem reagált arra.

A lap emlékeztet: a többi céghez hasonlóan a kukaholdingnak is május 31-ig kellett volna közzétennie a tavalyi beszámolóját, az azonban még most, novemberben sem történt meg. Így nem tudni, pontosan mekkora mínuszban van az NHKV. (A portál megjegyzi, hogy az NHKV-nál hagyomány, hogy a törvényi előírást megszegve, hónapokkal a határidő letelte után adják le az előző év mérlegét.)

A 2017-es mérleg esetében az tudható, hogy már akkor 40 és 50 milliárd forint körül volt a kukaholding kintlevősége, de a 24.hu szerint ez 2018-ban tovább romlott. Az NHKV-nál a veszteségspirál miatt többször cseréltek vezetőket, de a megszüntetés ötlete is felmerült. Az NHKV-t azért hozta létre az Orbán-kormány, hogy állami kézbe vegye a szemétdíjak beszedését - emlékeztetnek a cikkben.

Ha Budapestet kivennék a kukaholding hatásköréből, az a lap szerint valóságos láncreakciót indíthat be: a főváros ugyanis nemcsak abszolút értékben nagy befizető, itt arányaiban is magasabb a sikeres díjbeszedések aránya, mint az országos átlag. Ha ez a forrás megszűnik, a cég még kevésbé lesz fenntartható, mint eddig - írják. Ugyanakkor hozzáteszik:

amennyiben az Orbán-kormány rábólint Karácsony kérésére, véget érhet a gigantikus pénzeket elnyelő központosítási kísérlet.

hvg.hu


 

h i r d e t é s