h i r d e t é s

Karikó Katalint a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorává avatták

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Karikó Katalint a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorává avatták

2021. szeptember 07. - 15:27

Beszédében tanácsokkal látta el az elsőéveseket az egyetem egykori hallgatója.

A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én. - Fotó: MTI/Cseke Csilla

A Szegedi Tudományegyetem tanévnyitóján díszdoktorrá avatták Karikó Katalin biokémikust, a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását szabadalmaztató tudóst, aki ma a német BioNTech cég elnöke – írja a 168.hu.

Karikó Katalin azzal tett szert világhírre, hogy a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcinát kifejlesztő kutatócsoport tagjaként úttörővé vált az oltóanyagok terén. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, mRNS technológiája ráadásul a rákgyógyításban is sorsfordító jelentőséggel bírhat.

Karikó Katalin Szegeden kezdte meg felsőfokú tanulmányait 1973-ban, az akkor még József Attila Tudományegyetem falai között.

A tanévnyitón elhangzott beszédében az elsőévesekhez fordulva felhívta a figyelmt a személyes kapcsolatok fontosságára, arra, hogy higgyenek önmagukban, valamint arra, hogy azokra a dolgokra koncentráljanak, amelyeken tudnak változtatni. (liner.hu)