h i r d e t é s

Késleltetve érezteti a nyár hatását a jelzáloghitelpiacon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Késleltetve érezteti a nyár hatását a jelzáloghitelpiacon

2021. szeptember 02. - 18:28

Lakóingatlan adás-vételi tranzakciószám-becslés és jelzáloghitel-előrejelzés 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 augusztusában, országosan 11 304 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 110 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.


Nagyobb méretért kattintson a képre!

A nyár vége minimális élénkülést hozott a lakóingatlanpiacon a Duna House becslése szerint. Az ingatlanközvetítő cég által jelzett 11 304 darab tranzakció ugyan elmarad az előző évek augusztusaihoz képest, de az előző hónaphoz viszonyítva növekedést mutat. Érezhető volt még tehát az erősebb szabadságolási hullám ingatlanpiaci forgalmat lassító hatása. Éves szinten, az első 8 hónap adatai alapján az idei év még így is 24%-kal erősebb 2020-hoz, 3%-kal 2019-hez képest. A Duna House várakozásai szerint, tranzakciók tekintetében az ősz ugyanolyan aktív lesz, mint a tavaszi szezon volt.

A nyár kisebb csúszással érzékeltette hatását a lakáscélú jelzáloghitelpiacon is. A Duna House Pénzügyek becslése alapján augusztusban 110 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon, amely az elmúlt hónapokhoz képest ugyan kisebb mérséklődést mutat, de még így is bőven túllépi a 100 milliárdos álomhatárt. A tavalyi évhez viszonyítva ez 55%-kal magasabb volumen, ami bizonyítja, mennyire aktív most a hitelpiac. Az MNB január-júniusi tényadata és a Duna House Pénzügyek július-augusztusi becslése alapján a jelzáloghitelpiac már meghaladta a 820 milliárd forintot 2021-ben.