h i r d e t é s

Kész átverés: csak szavakban volt együttműködő a kormány!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kész átverés: csak szavakban volt együttműködő a kormány!

2021. december 02. - 06:20

„A feladat és a cél is közös, ez egy pártpolitika felett álló ügy” – fogalmazott Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Gulyás Gergely még augusztus közepén nyilatkozott így, miután megbeszélést folytatott Ujhelyi István EP képviselővel, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjával, valamint a két pedagógus szakszervezet és az UNICEF képviselőjével. A téma pedig, az Ujhelyi István által csak „lélekvakcinának” nevezett program volt, amely a gyerekek, Covid-járvány által okozott mentális problémáit kezelné. A kormány képviseletében még Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is ott volt, és egyetértett a kezdeményezéssel. Mind ő, mind pedig a kancellária miniszter arról beszélt, hogy a mentálhigiénés helyzettel kapcsolatos szakmai javaslatokra a kormány nyitott.

Csak szavakban volt együttműködő a kormány, hiszen közös javaslataink töredékét sem fontolták, illetve valósították meg érdemben” – fogalmaz Facebook bejegyzésében Ujhelyi István. Mindössze annyi történt, hogy elindult egy online-, illetve telefonon elérhető, ingyenes, pszichológiai segítő szolgáltatás – írja, egyetértésben a Pedagógus Szakszervezet és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete vezetőivel.

Ellenben a szakértőkkel közösen megfogalmazott javaslataikból a kormány nem kíván semmit sem megvalósítani; mondván, azok „nem időszerűek” – állapítja meg keserűen Ujhelyi István. Majd így folytatja: „az elmúlt hetekben – a korrekt együttműködés kereteit betartva - számos újabb megkeresést és kérdést tettünk fel ezzel kapcsolatban a kormányzati tárgyalópartnereknek, de az utóbbi időben már érdemi válaszra sem méltatnak minket.

Pedig az európai parlamenti képviselő szerint: továbbra is elengedhetetlen, hogy átfogó felmérés készüljön a Magyarországon igénybe vehető pszichológiai- és mentálhigiénés szolgáltatásokról, valamint az iskolapszichológusi hálózat jelenlegi állapotáról. Számos szakmai és civilszervezet – a fiatalok Coviddal összefüggő, súlyos mentális sérülékenységét bizonyító – reprezentatív tanulmányára támaszkodva átfogó felmérést kellene készíteni a magyarországi tanulók mentálhigiénés állapotáról, különös hangsúlyt fektetve a Coviddal összefüggésben lévő tünetekre, a kényszerű bezártság miatt megnövekedett és káros hatású internethasználat következményeire, a karantén-időszakban az online aktivitással arányosan felerősödött cyber-bullying, vagyis online zaklatás hatásaira – hangsúlyozza Ujhelyi. Az EP képviselő Facebook bejegyzésében leszögezi: „továbbra is elengedhetetlennek tartjuk, hogy legyen biztosított a pedagógusok számára egy, a Covid-járvánnyal összefüggő mentálhigiénés problémák felismerését és kezelését segítő, akkreditált módszertani képzés, amelyhez már most számos szakmai anyag rendelkezésre állna.

Ujhelyi István úgy véli: kiemelten fontos, hogy a magyar kormány és a magyar civilszervezetek minél hatékonyabban tudjanak forrásokat lehívni az Európai Unió által elindított, csaknem egymilliárd eurós költségvetésű „EU4Health”-programból, elsősorban a mentálhigiénével összefüggő programok megvalósítására. „Ehhez mi szakmai- és civil együttműködést ajánlottunk, de érdemi választ erre a javaslatra sem kaptunk.” – közölte a szocialista képviselő.

Mivel valóban nemzeti ügyről van szó, ezért a partnerségünk – a másik fél mindenkori magatartásától függetlenül – bármikor elérhető és igénybe vehető marad" – olvashatjuk Ujhelyi István Facebook bejegyzésében. (Hírklikk)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s