h i r d e t é s

Két amerikai bank is becsődölt pár nap alatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Két amerikai bank is becsődölt pár nap alatt

2023. március 13. - 15:08

Az utóbbi pár nap hatalmas gondot okozott az amerikai pénzügyi szektornak. Kevesebb, mint egy hét leforgása alatt két hatalmas bank omlott össze. A Silvergate és a Silicon Valley Bank, amelyből a második az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bank összeomlása. Talán új válság van a küszöbön?

A 2008-as válság óta olyan dolog történt, amelyet már nem vártunk volna. A két bank összeomlása az úgynevezett “bankfutás” jelenségnek volt köszönhető. Ekkor a bankokat megrohamozzák a bizalmat vesztett ügyfelek, és elkezdik felvenni a bankból a pénzüket. Ezzel csak az a gond, ha túl sokan akarják felvenni a pénzüket, akkor a banknak minden folyósítható tőkéje elveszik, ezáltal nem tudja finanszírozni a kifizetéseket.

A bankok működésével kapcsolatban fontos megérteni, hogy valójában a legtöbb intézménynek nincs túl sok pénze egyidejűleg. Ezért is van, hogy nagyobb kifizetéseknél várni kell, hogy a bank felkészüljön nagyobb összegek eltűnésére. A bankok többsége úgy tartja fenn magát, hogy folyamatosan új tartozásokba verik magukat, amelyek kifizetései időben eltolódnak. Így mindig van idő kifizetni az egyik tartozást, felvenni egy újabbat, mielőtt kifizetik a következőt és így tovább.

Silvergate és SVB

Mielőtt pánikba esnénk, fontos megérteni, hogy mik is voltak ezek a bankok pontosan. A Silvergate alapvetően egy hagyományos banknak számított, de a befektetései nagyrészt a kriptovalutákra irányultak, és ezzel kapcsolatos cégekbe fektettek. Remekül betöltötték ezt a kis rést a piacon, amely kellően jövedelmező volt 2022-ig. Az FTX összeomlása bizalmatlanságot okozott a kriptopiacokon, amely végül a befektetőkre is kihatott. A kifizetések teljesítéshez hatalmas adósságokat kellett felvenni a Silvergate-nek, olyan sokat, hogy azt több évnyi színtiszta profitból sem tudták volna fedezni. Úgyhogy végül a bank önkéntesen felszámolta magát, és neki látott eladni mindenét, hogy a kötelezettségeit teljesíteni tudja — számolt be róla a The Plain Bagel.

A másik bank, a Silicon Valley Banknak már más problémái voltak, de valamennyire egybevág a két eset. Az SVB elsősorban startup és technológiához kapcsolódó cégeket finanszírozott. Ennek a piacnak az utóbbi időben kifejezetten nehéz dolga volt. A magas alapkamatok miatt nehéz hitelekhez jutni, főleg a kockázatos vállalkozásoknak. Tekintve, hogy az SVB állításuk szerint a kockázatos vállalkozásoknak gyakorlatilag a felét finanszírozta, a bank összeomlása kifejezetten jelentős. A bank vesztét ugyanúgy bankfutás okozta, de az okok mások voltak, mint az látszik. Az SVB megpróbálta megnyugtatni az ügyfeleit, de ez nem sikerült, helyette inkább pánikot okoztak a cselekedeteik. Végül egyetlen nap alatt az ügyfelek befizetéseink negyede eltűnt, amely további likviditási gondokat okozott, ezzel együtt pedig bizalmatlanságot.

Egy új válság felé tartunk?

Az állam már kezébe vette az ügyet az SVB esetében, a Silvergate pedig a cég felszámolásából igyekszik finanszírozni a kötelezettségeit. Természetesen nem megy minden zökkenőmentesen, és a fejleményekre még várnunk kell. A kérdés, hogy elindul-e egy 2008-hoz hasonló dominó-hatás a két bank összeomlásának következtében? A körbetartozások miatt az ilyen események az Egyesült Államok egész gazdaságára kihatással lehetnek.

A helyzet nem tűnik rossznak egyelőre. A két bank viszonylag egyéni esetnek számít, amelyek nagy fókuszt fektettek egy bizonyos piacra. Nagy valószínűséggel a hatásuk is korlátozott lesz, tekintettel arra, hogy szűk réteg vette igénybe a szolgáltatásaikat. Mindent figyelembe véve, nem láthatjuk, hogy hosszú távon mit jelent a két bank összeomlása, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy válság felé tart a világ. (HelloMagyar)