h i r d e t é s

Két ciklus összes képviselőjét kihallgatta a NAV egy badacsonyi visszaosztós projekt miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Két ciklus összes képviselőjét kihallgatta a NAV egy badacsonyi visszaosztós projekt miatt

2022. május 12. - 07:29

 

Az adónyomozók a választás után egyenként idézték be a badacsonytomaji képviselő-testület korábbi és mostani tagjait.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Varga György

24.hu információi szerint az adónyomozók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém megyei központjába idézték be, és ott az elmúlt hetekben egyenként ki is hallgatták a badacsonytomaji önkormányzat valamennyi jelenlegi és előző ciklusbeli képviselőjét.

Az adóhatóság a 2,4 milliárdos Tátika-projekt szabálytalanságait vizsgálja.

Badacsonytomaj 2018-ban, az előző önkormányzati ciklusban kapott pénzt arra, hogy az egykori Tátika étterem ’60-as évekből származó, nemrégiben műemlékké nyilvánított betonépületét és a környező tóparti sétányt felújítsa. A projekt azonban nagyon megcsúszott: bár 2020 őszére már kész kellett volna lennie, még idén is csak a bontási munkálatoknál tartanak.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2020-ban 6 millió forintos pénzbüntetést szabott ki az önkormányzatra, mert Krisztin N. László polgármester a pályázati pénzből a település jegyzőjének és több városházi alkalmazottnak milliós nagyságrendű összegeket fizetett ki projektmenedzsment címén.

Az önkormányzat jegyzője, Wolf Viktória, akinek 5,5 milliós szerződése volt nyomozás alatt álló projektben, tavaly nyáron jelentette be, hogy felmondott Badacsonyban, de távozott a hivatalból Krisztin polgármester pályázatokért felelős munkatársa is.

A nyomozóhatóságot eredetileg a polgármester korábbi helyettese, a később ellene a választáson elinduló (de vele szemben alulmaradó) Orbán Péter kereste meg. Orbán két éve tett feljelentést a rendőrségen, majd az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának, az OLAF-nak is jelezte, hogy szerinte gondok vannak a település legnagyobb költségvetésű projektjével. Az OLAF emberei tavaly helyszíni ellenőrzésen jártak a badacsonyi városházán, a magyar vizsgálatot pedig a NAV vette át a rendőröktől.

Laposa Bence, az önkormányzat korábbi tagja, ismert borász a 24.hu-nak megerősítette, hogy képviselőtársaival együtt őt is kihallgatták Veszprémben. Az adónyomozók arra voltak kíváncsiak, hogy a testületnek volt-e tudomása az összességében több tízmilliós pénzosztásról, illetve azt kérdezték, hogy született-e olyan önkormányzati döntés, amely felhatalmazást adhatott a projektmenedzseri szerződések megkötésére.

Az ÖFP Kft. ügyvezető igazgatója egyértelműen Krisztin polgármestert tette felelőssé a kialakult helyzetért. Mint mondja:

Olyan dolgokat, amelyek Badacsonytomajon láttak napvilágot, sehol máshol nem tapasztaltam. Szégyent hozott Krisztin a településre és mindenkire, akivel együtt dolgozott a kérdéses projektekben. Nem elég, hogy a saját maga és a volt jegyzője ostobasága miatt több embert magukkal rántottak a sárba, de még a saját testületét, és kollégáit is átdobta a palánkon.

A hírek szerint nem volt véletlen, hogy a 2022-es parlamenti választáson a Fidesz Fenyvesi Zoltán helyett Navracsics Tibort indította a Tapolcát, Ajkát és Sümeget is magában foglaló körzetben. A döntésben állítólag szerepe volt annak is, hogy Badacsonytomajon egymást érték a botrányok és a vizsgálatok, Fenyvesi pedig közismerten jó viszonyt ápolt a település polgármesterével.

A 24.hu-nak kérdéseivel egyelőre nem sikerült elérnie Krisztin N. László polgármestert. (szmo.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s