h i r d e t é s

Két év nyugalom után újra él a hatalmas lávató

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Két év nyugalom után újra él a hatalmas lávató

2020. december 25. - 13:16

 

Hatalmas látnivalót kínál a régi-új lávató, mely két év után ismét aktív, ugyanakkor nem jelent óriási veszélyt.

Forrás: U.S. Geological Survey from Reston, VA, USA / wikipedia

Óránként egy méterrel emelkedik a lávató szintje a két év nyugalom után újra működő hawaii Kilauea vulkán katlanjában – közölte az Amerikai Földtani Szolgálat (USGS).

A Hawaii-szigeten, a Hawaii Vulkán Nemzeti Parkban található tűzhányó vasárnap éjjel lett ismét aktív, azóta mintegy 10 millió köbméter megolvadt kőzet omlott a kráterbe, legalább két nyílásból – közölték szerdán az USGS tudósai. A szolgálat által végzett méréskor a lávató mélysége már elérte a 134 métert.

A tűzhányóból kiömlő kőzetolvadék nem fenyegeti a vulkán környezetét, a lávát teljes egészében felfogja a mély kráter. A Kilauea 2018-as kitöréskor 700 lakóházat tett tönkre a láva.

Noha lávaveszély nem áll fenn, a Hawaii Vulkánobszervatórium a vulkáni gázok esetleges magas szintjére, sziklahullásra és robbanásokra figyelmeztette a lakosságot. Az állam egészségügyi minisztérium arra kérte az embereket, hogy fogják vissza szabadban végzett tevékenységüket, ha vulkáni szmogot észlelnek.

A Kilauea a világ egyik legaktívabb vulkánja, az elmúlt 100 évben mintegy 50 alkalommal tört ki, 1983 és 2018 között csaknem megszakítás nélkül működött.

A Nagy Szigetnek vagy Az orchideák szigetének is nevezett Hawaii-sziget Hawaii állam legdélibb és legnagyobb kiterjedésű szigete 10 450 négyzetkilométerrel. (liner.hu)

Kapcsolódó cikkek: 

 

Kommentek

h i r d e t é s