fbpx Két évvel szökése után letartóztatták az olasz maffiafőnököt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Két évvel szökése után letartóztatták az olasz maffiafőnököt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Két évvel szökése után letartóztatták az olasz maffiafőnököt

2021. május 25. - 14:33

 

Rocco Morabitót, az olasz 'ndrangheta maffia tagját Brazíliában tartóztatták le, két évvel azután, hogy megszökött egy uruguayi börtönből. A "kokain királyaként" ismert férfi rabtársaival együtt a börtön tetején keresztül szökött meg.

Montevideo, 2017. szeptember 4. Az olasz rendõrség által közreadott kép a "Milánó kokainkirályaként" ismert Rocco Morabitóról, a calabriai maffia, a ’Ndrangheta legkeresettebb körözött tagjáról elfogása után Montevideóban 2017. szeptember 4-én. Morabito 1994 óta állt körözés alatt a többi között bûnszervezetben való részvétel és kábítószerrel kapcsolatos bûncselekmények miatt. - Fotó: MTI/EPA/Olasz rendõrség

Rocco Morabito olasz maffiafőnököt hétfőn tartóztatták le az északkelet-brazíliai Joao Pessoa városában, csaknem két évvel azután, hogy megszökött egy uruguayi börtönből, ahol Olaszországnak való kiadatására várt.

Morabitót, aki az olasz ‘ndrangheta maffia egyik fejese volt, az olasz és a brazil szövetségi rendőrség közös nyomozását követően tartóztatták le, Olaszországban ugyanis kábítószer-kereskedelem vádjával körözik.

A hatóságok szerint vannak feljegyzések arról, hogy a férfi már az 1990-es évek óta részt vett az európai kábítószer-kereskedelemben. Morabitót egy másik szökevénnyel együtt tartóztatták le, az ANSA olasz hírügynökség pedig arról számolt be, hogy az olasz és az amerikai hatóságok is részt vettek a letartóztatásban.

A “kokain királyaként” is ismert Morabitót azzal vádolják, hogy biztosította a kábítószer Olaszországba szállítását és milánói értékesítését, valamint azzal, hogy 1992-ben 592 kilogramm, egy évvel később pedig 630 kilogramm kokaint próbált meg Brazíliából bevinni az országba.

Morabito egy 1994-es rendőrségi akció óta szökésben van, amikor elfogták, amiért milliókat fizetett azért, hogy Dél-Amerikából kokaint vigyen be Milánóba. Kezdetben Brazíliába menekült, és 2002 óta vélhetően Uruguayban él, miután hamis brazil útlevéllel sikerült belépnie az országba. Olaszországban távollétében 30 év börtönbüntetésre ítélték.

Miután 13 évig hamis személyazonosság alatt élt egy uruguayi városban, 2017 szeptemberében letartóztatták egy montevideói szállodában. 2019 januárjában Morabito és három másik rab megszökött a börtön tetején lévő lyukon keresztül, melynek következtében hatalmas hajtóvadászat indult, amely Uruguay rendőrfőnökének lemondásához is vezetett.

A ‘ndrangheta a világ egyik legerősebb szervezett bűnözői csoportja, és Európa vezető kokaincsempésze, a csoport fegyverkereskedelemmel, prostitúcióval és zsarolással is foglalkozik  írja a DW. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s