h i r d e t é s

Két hónapnyi előnyünk lehet a britekhez képest a negyedik hullámmal szemben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Két hónapnyi előnyünk lehet a britekhez képest a negyedik hullámmal szemben

2021. július 20. - 06:42

Negyedik hullám: két hónapnyi előnyünk lehet a britekhez képest Az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője szerinte a negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak - íme a Magyarországra szabott előrejelzés és az eddigi tanulságok. - írja az Infostart

Kovács Ferencné asszisztens oltáshoz készíti elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 17-én. - Fotó: MTI/Rosta Tibor

A koronavírus-járvány kínai, majd olaszországi adataiban is fel lehetett fedezni szabályszerűséget – mondta el az InfoRádiónak az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője. Vattay Gábor szerinte a negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak. Hozzátette: a delta variánsnál két hónap is eltelhet úgy, hogy ugyan sok esetet észlelünk, de alig halnak majd meg emberek.

Vattay Gábor meglátása szerint a negyedig hullámnak – amely rendkívül fertőző, emiatt szinte kivétel nélkül mindenkit érinteni fog –, illetve az oltásoknak köszönhetően, a két fajta immunizáció együttesen azt fogja vélhetően eredményezni, hogy a következő, vagyis az esetleges ötödik hullám már szinte bele fog simulni a téli járványokba, amiket már megszoktuk az influenzánál és az egyéb megfázásos megbetegedéseknél.

A Nagy-Britanniában májusban elindult negyedik hullámra visszatérve a szakember kifejtette: nagyjából két hónappal járhatnak Magyarország előtt, ahol a jelek szerint július közepén vette kezdetét ez a hullám. Elmondható, hogy ennek során nagyjából kéthetente duplázódnak az esetszámok, bár ez – az idő rövidség miatt – hazánk esetében egyelőre még nem mérhető pontosan. Azonban a brit hullám úgy tűnik, hogy csillapíthatatlanul halad, exponenciálisan felfelé. Ismeretes, az első három hullámban mintegy 4,5 millió ember fertőződött meg a szigetországban, a negyedik hullámmal azonban ez a szám a közeljövőben megduplázódhat, sőt, akár a társadalom döntő részét is érintheti a betegség – tette hozzá a tanszékvezető.

Tapasztalatok szerint a negyedik hullám esetében a leglényegesebb eltérés – a korábbiakhoz képest –hogy, hogy sokkal kevesebben kerülnek kórházba.

Legalábbis az olyan országokban, mint Nagy-Britannia, és majd feltehetőleg Magyarország, mivel a lakosság nagy számban átoltott. Ennek megfelelően viszont kevésbé tartanak az emberek a járványhullámtól, később kiváltva a védekezési reflexeket, így az esetszámok jóval nagyobbak lehetnek. Vagyis összességében nem tudható, hogy a sokkal nagyobb esetszám, valamint az alacsonyabb kórházba kerülés és halálozási esély együttesen mekkora áldozatot fog követelni – hívta föl a figyelmet a szakértő.

Vattay Gábor úgy véli, mindez Magyarországon vélhetően még szeptemberre sem fog egy olyan mértéket elérni, ami miatt már külön intézkedéseket kell majd bevezetni. Természetesen, ha exponenciálisan fog tovább menni a járvány, idővel ki fog követelni valamilyen lépéseket, megakadályozandó, hogy ismét megteljenek a kórházak ismét – jegyezte meg, egyetértve: Magyarországon azzal kalkulálható, hogy minden két hónappal később fog megtörténni, mint ahogyan Nagy-Britanniában. (Infostart)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s