h i r d e t é s

Két robbanás is történhetett az orosz nukleáris rakétabaleset helyszínén

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Két robbanás is történhetett az orosz nukleáris rakétabaleset helyszínén

2019. augusztus 24. - 07:29

 

Egyre több a gyanús körülmény - például 110 egészségügyi dolgozót kellett megvizsgálni, miután kiderült, még nekik sem szóltak, hogy sugárfertőzést kaphatnak a sérültektől.

Fotó: Maria Plotnikova / AFP / Sputnik / nepszava.hu

Nem tájékoztatták az orvosokat, akikhez az augusztus 8-án Nyonoksza község közelében történt tragikus kimenetelű fegyverkísérlet után vitték a sérülteket, hogy egy nukleáris baleset áldozataival van dolguk, így nem tehettek semmilyen óvintézkedést sem. Jogos felháborodásuk nyomán összesen 110 egészségügyi dolgozó - orvosok, szakértők, gépkocsivezetők, pilóták és más foglakozásbeliek - esett át a szűrésen. A kényes ügyek elhallgatásáról hírhedt orosz hatóságok szerint sem ruhán, sem testfelületen nem talált nukleáris szennyeződést, mint ahogy radionulkid-beépülést sem. A tájékoztatás szerint egy ember izomszövetében küszöbérték alatti cézium-137-es izotópot mutattak ki, ami azonban a vizsgálatot elvégző specialisták szerint nem függ össze a baleset következményeinek felszámolásával. Szerintük az orvos egyszerűen csak megette az anyagot valami halban vagy gombában.

Korábban a Moscow Times című angol nyelvű orosz lap, az ellenzéki Novaja Gazeta és a BBC orosz nyelvű szolgálatának hírportálja névtelen arhangelszki kórházi forrásokra hivatkozva azt állította, az észak-oroszországi nagyvárosban működő megyei kórház orvosait nem figyelmeztették, hogy három olyan pácienst kell megvizsgálniuk, akik Szeverodvinszk közelében sugárfertőzést kaptak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Putyin elnök nevében mindent tagadott csütörtökön.

A Roszatom orosz állami atomenergia-vállalat eredetileg azt közölte, hogy augusztus 8-án egy tengeri platformon elvégzett fegyverkísérlet közben robbanás történt az északi Arhangelszk megyében, Szeverodvinszk várostól mintegy 40 kilométerre, Nyonoksza község közelében. Előbb az orosz védelmi minisztérium ismerte be két alkalmazottjának halálát, majd a Roszatom vallotta be, hogy meghalt öt tudósuk. További három ember megsérült.

Az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) azt állította, hogy a balesetet követően rövid időre 16-szorosára nőtt a gammasugárzás Arhangelszk megyében. Az augusztus 8-án mért maximális érték óránként 1,78 mikrosievert volt, az óránként 0,11 mikrosievertes átlagos normál háttérsugárzás helyett. Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetétének (CTBTO) a héten nyilvánosságra került közléseiből kiderült, hogy

a balesetet követően háttérsugárzást mérő négy orosz állmás megszakította az adatszolgáltatást, később kettő helyreállította. Az orosz hivatalos szervek önellentmondásokba bonyolódó nyilatkozatai sok helyen nyugtalanságot keltettek.

Meg nem erősített értesülések szerint a rakétakísérlet során Putyin ígéretes csodafegyvere, a 9M730 Burevesztnyik nukleáris meghajtású cirkálórakéta okozhatott tragédiát. Vlagyimr Putyin orosz elnök végül szerdán, a finn hivatali partnerével, Sauli Niinistövel megtartott sajtóértekezleten erősítette meg, hogy a szerencsétlenség fegyverkísérlet során történt. Részleteket nem közölt. Mint mondta, a háttérsugárzás mértéke normális szintre csökkent az incidenst követően, emelkedést a szomszédos országok sem regisztráltak.

Arhangelszk megyében a baleset napján két robbanás történt két órás időkülönbséggel: az első a földön, a második, amely a háttérsugárzás megugrását eredményezhette, a levegőben

- írta meg a Reuters hírügynökség a nukleáris kísérletek tilalmának betartását felügyelő norvég NORSAR intézetre hivatkozva pénteken. A jelentés szerint egy radioaktív üzemanyaggal működő rakéta robbanhatott fel. Igor Orlov a régió kormányzója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva valótlannak és "dezinformációnak" nevezte a második detonációról szóló közlést.

Több dolog utal arra, hogy a Roszatom felügyeletével zajló rakétakísérlet következményei sokkal súlyosabbak is lehetnek, mint ahogy azt az orosz kormány és hatóságok mutatni szeretnék. Bár a hivatalos álláspont szerint káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás szintje órákon belül visszaállt a normális szintre, azért a robbanás után lezárták a fehér-tengeri Dvina-öböl egy részét a civil hajóforgalom elől.  A hatóságok a megye egy települését is ki akarták üríteni először, majd váratlanul meggondolták magukat. A Szevernije Novosztyi hírügynökség pedig azt írta, hogy az Arhangelszk megyei klinikán mindent lepecsételtek, ami a baleset sérültjeinek kezelésével kapcsolatos. (MTI) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s