h i r d e t é s

Kétszer annyian halnak meg nálunk 65 éves koruk előtt, mint az uniós átlag

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kétszer annyian halnak meg nálunk 65 éves koruk előtt, mint az uniós átlag

2018. november 25. - 15:11

 

Kétszer annyian halnak meg nálunk 65 éves koruk előtt, mint az uniós átlag - egyebek között ez derül ki az Európai Bizottság és az OECD jelentéséből. A kormány szerint 2010 óta nőttek az egészségügyre fordított kiadások, a jelentés szerint viszont Magyarország stabilan a leszakadó országok között van.

Forrás: olkt.hu

76 év – ennyi volt a születéskor várható élettartam 2016-ban Magyarországon az OECD és az Európai Bizottság jelentése szerint. Ennél rosszabb mutatót csak Romániában, Litvániában, Bulgáriában és Lettországban mértek. De arányaiban a daganatos betegségbe is a legtöbben Magyarországon halnak bele.

Az EMMI államtitkára ezzel szemben folyamatosan javuló tendenciákat lát az egészségügyben.

Az Egyenes Beszéd című műsorban Rétvári Bence azt mondta: "2010 előtt minden országban az OECD-ben nőtt az egészségre fordított kiadás, csak Magyarországon csökkent." – Elég baj az nekünk. "Mindenhol máshol, GDP arányosan. Tehát ha az egész költségvetést nézem." – Most mennyit nőtt? "2010 óta a 7. legnagyobb növekedés a magyar."

Csakhogy a jelentésben éppen az áll, hogy Magyarország NEM tartozik azok közé az országok közé, ahol 2005 és 2015 között GDP-arányosan nőttek volna az egészségügyre fordított kiadások.

A jelentésből az is kiderül: a magyarok járnak a legtöbbet orvoshoz az egész unióban. Az egykori egészségügyi államtitkár Kincses Gyula szerint ez az adat részben a rossz ellátásszervezést mutatja.

"Nem tervezett orvos-beteg találkozások vannak, hanem esetileg esünk be az orvoshoz. Másrészt ebben van esetleg számítási, vagy statisztikai különbség is, hiszen nekünk azért a diagnosztikai, laborvizsgálatok nyomják meg nagyon, és lehet, hogy mi több esetnek veszünk különböző vizsgálatokat."

A kórházi felszereltség is hagy kívánni valót maga után: MRI és CT berendezésből is Magyarországon van lakosságarányosan a legkevesebb gép az uniós országok között - írja az atv.hu. (hirklikk.hu)


 

h i r d e t é s