h i r d e t é s

Kevesebb adózó, de 2 milliárddal több támogatás a civil szférában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kevesebb adózó, de 2 milliárddal több támogatás a civil szférában

2019. szeptember 19. - 12:52

 

Közel 16,5 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az egyházak, civil szervezetek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára. 

Forrás: MTI Fotó: Róka László

Ez több mint 2 milliárddal haladta meg a tavalyi teljes 1%-ot. 165 millió Ft-tal, idén újra a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány részesülhet a legtöbb felajánlásból.

A civil szféra is több mint fél milliárddal nagyobb támogatásban részesült idén, annak ellenére, hogy legalább 100 ezerrel kevesebb adózó ajánlotta fel civil szervezetek számára az adója 1%-át, de a befolyt adók összege magasabb volt a korábbiakhoz képest. Mindemellett az érvényes nyilatkozatok száma idén 3 185 000, 100 000-el több a tavalyi eredményekhez képest.

Majdnem 600-zal több civil kapott idén 1%-ot, és az átlag felajánlás, valamint az egy szervezetre eső támogatás mértéke is nőtt.

Összegezve az eredményeket, kirajzolódik, hogy idén kevesebb adózótól több civil szervezet részesült magasabb összegű 1%-os támogatásból.

Az egyházak előretörése (2018-ban még 1 284 771, míg idén 1 495 610, 200 ezerrel több adózó rendelkezett a javukra) annak köszönhető, hogy a tavalyi, a bevett egyházak technikai számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV idén már automatikusan figyelembe vette, vagyis nem kellett újra rendelkezni a javukra.

A NIOK Alapítványnál továbbra is úgy gondoljuk és szorgalmazzuk, hogy legyen egységesen kezelve a civil és az egyházi 1%, a most még csak az egyházakra vonatkozó szabályt, automatizmust terjesszék ki a civil szervezetekre is.

 – mondta el Gerencsér Balázs, a NIOK Alapítvány igazgatója.

Lássuk az adatokat!

A legtöbb 1%-ot gyűjtő 100 szervezet listája.

Sorrendbeli változások az első 20, legtöbbet gyűjtő szervezetnél 


 

h i r d e t é s