h i r d e t é s

Kezd tönkremenni a csernobili atomerőmű régi szarkofágja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kezd tönkremenni a csernobili atomerőmű régi szarkofágja

2019. augusztus 14. - 07:42

 

A HVG értesülése szerint, a szakértők hamarosan ismét munkához láthatnak a csernobili atomerőműnél, ugyanis a 4-es reaktor köré húzott első szarkofág élettartama a végéhez közeledik. - írja a bumm.sk.

Illusztráció: napiujsag.hu

Az 1986-ban történt csernobili robbanás után nem csak egy szarkofág épült a négyes reaktor köré. 2016-ban egy modernebb, 108 méter magas védőburkot is elhelyeztek ott. Előbbi élettartama azonban a végéhez közeledik.

A Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál azt írja, az erőműt kezelő SSE Chernobyl NPP cég nemrég szerződést kötött egy építkezési vállalattal, hogy az eredeti szarkofágot biztonságos körülmények közt, elemenként lebontsák. A szakértőknek 2023-ig kell eltávolítaniuk a másodlagos pajzsot.

Az erőmű kezeléséért felelős cég szerint a régi burkolat eltávolítása nem veszélytelen feladat: a talapzat gyenge rögzítései miatt az objektum összeomolhat.

A szakértők ugyanakkor azt mondják, a környezetet így sem fenyegeti veszély, a modern burkolat ugyanis sokkal erősebb, ráadásul hosszabb időre, mintegy 100 évre tervezték

- számol be a portál.

bumm.sk


 

Kommentek

h i r d e t é s