h i r d e t é s

Kiáltványt írtak Orbán Viktornak arról, milyen a valódi keresztény szabadság

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kiáltványt írtak Orbán Viktornak arról, milyen a valódi keresztény szabadság

2019. december 02. - 10:18

 

A dokumentumot a a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán, egy nemzetközi ökumenikus szimpóziumon mutatták be. - írja a 168ora.hu.

Forrás: metegyhaz.hu

Világszerte terjed az autoriter hatalomgyakorlás, és megrendítő, hogy ennek nyilvánvaló európai példája Magyarország. Ez világosan nyomon követhető a választási törvények manipulálásában, a törvényhozói és a végrehajtó hatalom kézi irányításában, az államilag inspirált korrupció legalizálásában és törvényi védelmében.

Jól látható az a hatalmi taktika, amely a politikai véleménykülönbségeket tudatosan likvidálja – hatósági zaklatással, a független sajtó felszámolásával, hamis hírek terjesztésével, lejáratással és karaktergyilkossággal. A keresztény szabadság nevében szólalunk meg, és szólítunk fel cselekvésre

– idéz a Mérce a kiáltványból, amelyet a Iványi Gábor vezetésével a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészei, Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Anna Rowlands, a Durham University katolikus teológusa, de Kelemen Katalin, a Szim Salom Progresszív Hitközség rabbija is aláírt.

A kiáltvány ejt szót arról is, hogy a hatalom nem védi a társadalom legsérülékenyebb és legkiszolgáltatottabb tagjait, az aláírók pedig testvéri szolidaritással tekintenek a fogyatékkal élőkre, akik napi szinten hátrányt szenvednek.Közelebb akarunk lépni azokhoz, akiken keresztül meglátjuk önmaguk törékenységét.

A keresztény szabadság szellemében egymás társai, barátai, partnerei vagyunk. Mélységesen elítéljük a gyűlöletkeltés bármely politikai eszközhasználatát. Fájdalommal tölt el bennünket, hogy a világi hatalommal összeforrt keresztény évszázadok elteltével, az antijudaizmus, majd az antiszemitizmus Auschwitzban realizálódó irgalmatlan embertelensége után mindmáig elmaradt Magyarországon a bűn egyértelmű, közös bevallása és megbánása

– áll a kiáltványban.

A keresztény szabadság egyébként lutheri fogalom, a reformáció értelmi szerzőjének 1520-as művében, a Von der Freiheit eines Christenmenschenben jelent meg.

A keresztény ember mindennek szabad ura, és senkinek nincs alávetve” (...)  „A keresztyén ember mindennek szolgája, s alá van vetve mindeneknek

 – írja benne Luther Márton. A fogalmat Orbán Viktor vette elő újra a 2019-es tusnádfürdői beszédében, azt állítva, az illiberális politikának az értelme nem más, mint a keresztény szabadság. Szerinte az „illiberális, keresztény szabadságért dolgozó” politika arra törekszik, hogy megőrizzen mindent, amit a liberálisok elhanyagolnak, elfelejtenek és megvetnek.

168ora.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s