h i r d e t é s


Kiderült az Európa fölé került nukleáris felhő forrása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kiderült az Európa fölé került nukleáris felhő forrása

2017. november 21. - 10:55

 

Valószínűleg a Roszatom egyik létesítménye lehet a háttérben. 

Forrás: We Are Change

Októberben több európai kutatóközpont is arról számolt be, hogy a ruténium nevű anyag 106-os nukleonszámú izotópja van jelen a légkörben, bár az Európát elérő izotópok mennyisége nem volt veszélyes az emberi egészségre -írja a 444.

Október első hetében volt a legerősebb a radioaktív anyag koncentrációja, a felhő aztán fokozatosan szétoszlott. November 9-én egy francia kutatóintézet azt közölte, hogy Oroszországból vagy Kazahsztánból érkezhetett a felhő, de ezt egyik állam sem ismerte el.

A Roszatom még októberben kiadott egy közleményt, ebben azt írták, hogy Oroszország felett a légkörben szinte sehol sem mutatták ki a ruténium-106-ot. Aztán kiderült, hogy ez nem igaz.

A Roszhidromet nevű kormányzati kutatóintézet adatai szerint ugyanis szeptember végén több orosz mérőponton kimutatták a ruténiumot.  Először  az Urál déli részén – írja a 444.hu.

A Greenpeace az orosz ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki, mi történhetett.

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelel majd Paks II.

A Roszatom hamarosan két új atomerőművi blokkot épít Pakson.

Hétfőn Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján azt mondta:

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amilyeneket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. 

Kirill Komarov ismertette, hogy a Roszatom 42 blokkot épít jelenleg világszerte, ebből 8-at Oroszországban, csaknem 15 ezer partnerrel dolgozik együtt, az orosz nukleáris ágazat kapcsolatai Európával is egyre erősebbek.

Az orosz vállalat jövőre Magyarországon várhatóan 15 nagy tendert bonyolít le 2 milliárd euró értékben többek között berendezések szállítására és építési munkálatokra, közbeszerzései nyitottak és átláthatóak, megfelelnek az Európai Unió törvényeinek

- közölte.

Az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak.

Forrás: 444.huvg.hu, MTI, propeller.huh i r d e t é s

betöltés..

;