h i r d e t é s

Kiderült mennyi forintban a nyugdíjasoknak belengetett "pénzeső"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kiderült mennyi forintban a nyugdíjasoknak belengetett "pénzeső"

2022. május 07. - 11:50

A legfrissebb konvergenciaprogram alapján, ha igaza lesz az Orbán-kormánynak, akkor minden évben prémiumot kaphatnak a nyugdíjasok. - írja az mfor.hu

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Minden évben három nagy kérdés fogalmazódik meg a nyugdíjakkal kapcsolatban: 

  • mennyi lesz az év eleji emelés mértéke?
  • szükség van-e nyugdíjkorrekcióra?
  • lesz-e nyugdíjprémium? 

Egyiket sem könnyű megválaszolni, pontosan és biztosan pedig még nehezebb, főleg a jelenlegi, bizonytalansággal teli gazdasági környezetben. Nem véletlen, hogy az elmúlt kevesebb mint egy évben háromszor is "módosította" a kormány a nyugdíjak emelésének mértékét. Eredetileg - az idei évi költségvetés elfogadásakor - 3 százalékkal tervezték növelni az ellátásokat, majd az év vége felé, látva az elszálló inflációt, 5 százalékra emelték ezt a mértéket. Múlt héten pedig eldöntötték, hogy már most jelentős nyugdíjkiigazításra van szükség az árak robbanása miatt, ezért július elsejétől 3,9 százalékos plusz és visszamenőleges emelésről határozott a kormány

Hasonlóan nehéz, ám valamilyen szempontból mégis egy fokkal biztosabban lehet meghatározni a GDP-re vonatkozó várakozásokat. Ebben az esetben ugyanis néhány tizednyi vagy akár fél százalékpontos elmozdulás sem biztos, hogy gyökeresen megváltoztat bizonyos kijelentéseket. Például azt, hogy lesz-e nyugdíjprémium vagy sem. 

Márpedig, ha valaki ránéz a konvergenciaprogram makrogazdasági előrejelzései nevű táblázatára, akkor világossá válik a számára, hogy a kormány gyakorlatilag biztosítva látja a nyugdíjprémiumot a következő évekre. Sőt, mivel a mostani, 2022-2026-ra szóló program az Orbán-kormány ötödik ciklusát teljesen lefedi, úgy is fogalmazhatunk, hogy amíg az Orbán-kormány lesz hatalmon, addig nyugdíjprémium is lesz - legalábbis a kabinet elképzelései szerint. 

Merthogy nyugdíjprémium kifizetésére akkor kerül sor, ha az éves gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Ezt pedig, ha igaza lesz Orbánéknak, semmi sem fogja veszélyeztetni a következő években. A kormányzati GDP-várakozás ugyanis így néz ki: 

  • 2022-ben 4,3, 
  • 2023-ban 4,1, 
  • 2024-ben 4,2, 
  • 2025-ben 4,3, 
  • és 2026-ban szintén 4,3 

százalékos gazdasági növekedés lehet. 

Mit jelentene ez forintban? 

Azt mindenekelőtt érdemes leszögezni, olyanra, mint, amit 2021-ben hajtott végre a kormány - vagyis mindenki egységesen a maximális 80 ezer forintot kapja meg prémiumként -, a következő években reálisan nézve vajmi csekély esély mutatkozik. 

Ám most nézzük az idei évet és az átlagnyugdíjat példa gyanánt! Nyugdíjprémium alapját a novemberben esedékes nyugdíj jelenti, ennek egynegyedét - maximum 20 ezer forintot - kell megszorozni a várható GDP-növekedés és a 3,5 százalékos bővülés különbségével. Ami azonban nem lehet nagyobb 4-nél. 

Az már biztos, hogy júliusban érkezik egy nyugdíjkiegészítés, melynek mértéke 3,9 százalékos lesz, az átlagnyugdíj tehát 172 070 forintra nő júliustól kezdődően. Ennek negyedét, 43 017 forintot kell megszorozni a GDP-növekedésből fakadó különbséggel, ami 0,8. 

Idén tehát 34 413 forint egyszeri nyugdíjprémiumra számíthat az átlagnyugdíjból élő és nagyjából hasonló nagyságrend következik a következő évek kormányzati prognózisa alapján is. (mfor.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s