h i r d e t é s

Kiderült, mennyi idő alatt értek ki a mentők a sürgős esetekhez 2023 első negyedévében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kiderült, mennyi idő alatt értek ki a mentők a sürgős esetekhez 2023 első negyedévében

2023. június 03. - 16:21

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdésére válaszolva Rétvári Bence árulta el, hogy 2023 első negyedévében pontosan hány perc volt a mentők átlagos kiérkezési ideje a sürgős esetekben.

A kép illusztráció! - Forrás: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azzal a kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy miként alakult 2023 első negyedévében vármegyei bontásban a mentők kiérkezési ideje az egészségkárosodás bejelentésétől számítva, valamint mennyi perc az átlagos kiérkezési idő az országban, és a rosszabb adatokat mi indokolja.

Ezekre a kérdésekre válaszolt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt a belügyminiszter megbízásából június 1-jén – szúrta ki az Index.

Az államtitkár válaszában kifejtette, hogy közvetlen életveszély esetén azonnal riasztják a mentőket, akik perceken belül a helyszínre érnek, a mentésirányítás pedig folyamatos telefonkapcsolatban segíti a helyszínen tartózkodókat az elsősegélynyújtásban.

Rétvári Bence kijelentette, a hívás beérkezésétől a helyszínre érkezésig eltelt idő nem lehet alapja vagy indikátora az életmentési sebesség megítélésének, összehasonlító elemzésének, hiszen a beteg állapotára vonatkozó és egyéb fontos információk megosztása számos változó tényező függvénye. Érdemi beavatkozásra, intézkedésre csak a riasztást lehetővé tevő alapinformációk alapján van lehetőség, a sürgős esetekben a szabályok szerint a mentő indítása azonnal megtörténik.

Mint írják, a riasztás-helyszínre érkezés időadat bír relevanciával, ami sürgős esetekben 2023. május első hetében országosan 9,32 perc volt közvetlen életveszély esetén.

2023 első negyedévében a vonatkozó adatok szerint a mentők átlagos kiérkezési ideje országosan 9,51 perc volt. (Blikk)