h i r d e t é s

Kiderült, miért küldtek el rengeteg magas rangú katonatisztet a Magyar Honvédségtől

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kiderült, miért küldtek el rengeteg magas rangú katonatisztet a Magyar Honvédségtől

2023. január 31. - 16:02

A Magyar Honvédség aránylag sok magas rendfokozatú katonatiszt jutott aránylag kevés alacsonyabb rendfokozatú katonára, ezért fejnehézzé vált a szervezet, ami miatt számos katonai vezetőt le kellett szerelni.

Novák Katalin köztársasági elnököt katonai tiszteletadással fogadják a Honvédelmi Minisztériumban 2022. május 31-én. Mellette Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b2), Kun Szabó István, a köztársasági elnök főhadsegédje (b) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A döntés mögött nem volt politikai szándék, a cél egy eredményalapú struktúrában szervezett, új vezetői réteg kialakítása – idézi Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szavait a Bloomberg.

A Magyar Honvédség vezetői állományából valószínűleg már több mint száz szenior katonai vezetőt bocsátottak el az elmúlt hetekben, az érintettek közt tábornokok, ezredesek, alezredesek vannak a legnagyobb számban. A leszerelt katonatisztek pontos létszáma várhatóan jövő hónapban lesz ismert.

A Bloomberg arról ír: a döntés miatt vádak érték a minisztert politikai elfogultságról, Szalay-Bobrovniczky Kristóf azonban azt mondta, hogy nincs semmilyen mögöttes, politikai jellegű szándéka a dolognak.

Szeretnék eredményalapú értékrendet és versenyszellemet bevezetni a haderőbe

– idézi az amerikai lap a minisztert.

A Bloomberg szerint a miniszter elsősorban azzal indokolta a döntést, hogy fejnehézzé vált a Magyar Honvédség, vagyis aránylag kisebb számú legénységi állományra jutott aránylag nagy létszámú szenior katonai vezető.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a leépítéssel megnyílik az út, hogy „fiatal, jó fizikai állapotú, több nyelven beszélő, kitüntetett katonák, NATO-tapasztalattal” is karriert tudjanak építeni a Magyar Honvédségen belül. Hozzátette: a civil é

Ez nem egy jótékonysági szervezet. Ez a hadsereg, egy olyan hadsereg, amely egy Európa szívében tomboló háború mellett működik.

– mondta a miniszter a lap szerint.

A miniszter a magyar haderő technikai felszereléseinek fejlesztéséről is beszélt. (Portfolio)


Kommentelne? Kattintson ide!