h i r d e t é s

Kiderült mit kérdezett volna az újságíró Lázártól, ha Kovács megadja neki a szót

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kiderült mit kérdezett volna az újságíró Lázártól, ha Kovács megadja neki a szót

2018. február 25. - 07:42

 

Daniel Nolan meglehetősen méltatlan helyzetben volt kénytelen kérdést intézni Lázár Jánoshoz, mivel, mint később elmondta megkeresésére nem voltak hajlandók korábban válaszolni.

Kiválóan szemlélteti a magyar sajtószabadságot, vagy inkább annak teljes hiányát, hogy Kovács Zoltán azzal fenyegette meg Nolan-t, hogy kivezetteti a Kormányinfó helyszínéül szolgáló teremből.

Akkor megkérdeztük Mr. Nolan-t hogy milyen kérdésekre várt volna választ a Miniszterelnökséget vezető minisztertől és annak „visszatérő vendégétől”. Röviden a következőképpen vázolta feladatát.

„I was working today on a segment for an upcoming Al Jazeera show that will expose government interference at state media outlets. The documents I was holding were some of the proof of that interference. The show will air later this month,”

Ma az Al Jazeera egy olyan műsorának szegmensén dolgoztam, amely az állami médiumokba történő kormányzati beavatkozást mutatja be. Olyan dokumentumok birtokába kerültem, amelyek ezt az interferenciát bizonyítják. A műsor később, e hónapban lesz látható.

A műsor Egyiptom és Magyarország kormányzatának viszonyát mutatja be a médiumokkal.

Talán azért lehet ennyire fontos a két ország sajtóval szembeni kritikus magatartásáról beszélni, mert mindként esetben választási év van.

Ami a magyar helyzetet illeti, kiválóan szemlélteti a helyzetet az, hogy a műsorban megszólaltatott MTVA munkatársak arcuk eltakarását és hangjuk elváltoztatását kérték. Nem nehéz kitalálni, hogy miért.

„Semmi rosszat nem lehet lehozni a kormányról. A politikailag kényes témákban utasításokat kapok. Olyan is van, hogy az egész szöveget megkapom, nem kell csinálnom vele semmi mást, csak bemásolni. Hihetetlen az egész.”

A belpolitikai tájékoztatás szigorú kontrollja nem idegen a cenzúra intézményében. A legfontosabb a köz hangulatának manipulációja.

A 444 kiemelte a legfontosabb kulcsszavakat, amelyekkel az MTVA munkatársainak dolgoznia kell:

Soros, migráns, balliberális.

Lényegében az MTVA munkatársainak helyzete egyértelműen fenyegetett. Alapelvárás a feltétlen engedelmesség. Ami érthető lenne egy hadi tudósító esetében – bár ez még ott is erősen vitatott nézet – de ugyan mi indokolja a közszolgálati csatornák esetében?

Bárhogy is, Lázárék szívhatják a fogukat, mert abban az esetben, ha megadják a szót Nolannek, legalább annyit újra elismételhették volna a hazugságot, hogy „Magyarországon sajtószabadság van.”


 

h i r d e t é s