fbpx Kiderült Putyin-terve: "Nem szállítunk több gázt, amíg nem szegitek meg a törvényeiteket" | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kiderült Putyin-terve: "Nem szállítunk több gázt, amíg nem szegitek meg a törvényeiteket"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kiderült Putyin-terve: "Nem szállítunk több gázt, amíg nem szegitek meg a törvényeiteket"

2021. október 18. - 06:27

 

Az orosz energetikai szekértő szerint Putyin direkt nem szállíttat több gázt, hogy ezzel kényszerítse patthelyzetbe Európát.

A kép illusztráció! - Forrás: Time News

Németország, Európa többi részéhez hasonlóan, minden idők legdrágább telével néz szembe. Éppen fűtési szezon kezdetére a földgáz ára rekordszintre emelkedett. Számos európai kormány vezetett be intézkedéseket a horribilis energiaköltségek ellen, például ideiglenesen csökkentett hozzáadottérték-adót. Ez azonban nem enyhíti a piaci hiányt. Egyvalaki segíthetne Európának több gázzal ellátni: Vlagyimir Putyin.

Nem csak ez, hanem maga Putyin is felpörgette az árakat a félig állami tulajdonú Gazprom szállító cégen keresztül. Az elnök ártatlannak vallja magát: az a vád, hogy Oroszország fegyverként használja gázát, „teljes képtelenség“. Putyin ragaszkodik ahhoz, hogy a Gazprom a szokásos módon üzletel, és azt szállítja, amit megrendelnek.

"Nézzük meg a múltat – 2006, 2009, 2012, 2014/2015 telén. A Gazprom minden alkalommal a tél közepén leállította vagy felére csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat" – mondja Kruticsin a Der Spiegelnek adott interjújában, ahol hozzátette, hogy a vállalat emiatt még milliárdos nyereségről is lemondott.

„Természetesen ennek politikai okai is voltak. Ma Európában magas gázárakat látunk. Ha a Gazprom gazdasági vállalat lenne, és nem politikai eszköz, akkor kihasználná a helyzetet, és több gázt szállítana“ – mondja a szakértő. A Gazprom éppen az ellenkezőjét teszi, állítja Kruticsin. Sem az azonnali piacon nem akar gázt eladni, sem pedig európai tárolóiba nem akar gázt pumpálni. Nem lesznek új szerződések sem, például olyan országokkal, mint Románia, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy télen fagyoskodniuk kell.

A szakértő szerint Putyin azt állítja, hogy senki sem akar több gázt Oroszországból, és azt várja, hogy az országok megszegjék a törvényeiket, különben nem szállítanak több gázt. Kruticsin szerint ez zsarolás, Putyin szerinte monopolhelyzetet akar Európában. Ehhez szerinte a kontinensnek fel kellene adnia a kartellszabályokat – írja a focus.de

Nem számít, hogy a Gazprom jelenleg jó üzletet tudna csinálni. „A konfrontációt választották. Európában azt mondják: A gázválság azt mutatja, hogy még mindig fel kell gyorsítanunk a megújuló energiákra való átállást. Moszkvában ennek az ellenkezőjét mondják. Két nézőpont ütközik össze“ – tette hozzá Krutchin, de még a szakértő sem tudja megmondani, hogyan fog alakulni az egész. Kételkedik a Kreml taktikájában:“Nem hiszem, hogy ezen a télen az európaiakat hagyják megfagyni.“ (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s