h i r d e t é s

Kihagyhatatlan lehetőség gazdálkodók, agrár vállalkozások számára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kihagyhatatlan lehetőség gazdálkodók, agrár vállalkozások számára

2019. november 11. - 13:07

A Pécsi Tudományegyetem részvételével zajló Diverfarming projekt célja a mezőgazdaság hosszú távú fenntarthatóságának és jövedelmezőségének növelése az Európai Unióban. 

A diverzifikált növénytermesztési rendszerek kidolgozásánál a cél a jelenleg használt agrárökológiai módszerek negatív hatásainak kiküszöbölése, és a termékek végfelhasználók általi elfogadottságának növelése.

A műszaki, társadalmi, gazdasági és értékláncbeli korlátok csökkentésével olyan döntéshozatali folyamatot alakítanának ki, amely minden résztvevő bevonásával történne, a gazdáktól a fogyasztókig. A kiválasztott diverzifikált növénytermesztési rendszereket terepi esettanulmányok során értékelik, vizsgálva a földterület termelékenységét, a külső inputok racionális felhasználását, az ökoszisztéma-szolgáltatások elérhetőségét, az értékláncok későbbi szintjeinek megfelelő megszervezését, illetve a gazdasági hatásokat az egész értéklánc során.

A projekt ezúttal gazdálkodók és agrár vállalkozások jelentkezését várja. A csatlakozók részt vesznek a kutatásban, amely célja azon gazdálkodók azonosítása egész Európában, akik valós terménydiverzifikációt hajtanak végre. A csatlakozást követően a terménydiverzifikációval kapcsolatos motivációk felmérése és az elérhető előnyök feltérképezése zajlik, miközben a projekt eredményekhez történő korai hozzáférésre ad lehetőséget.

Olyan gazdálkodók jelentkezését is várják, akik terménydiverzifikációt ugyan nem hajtanak végre, de érdekelné őket a diverzifikált termelési rendszerekről szóló információ és kutatási eredmény. 

Miért érdemes csatlakoznia a gazdálkodóknak, agrár vállalkozásoknak? 23 tereptanulmány készül Európa 7 különböző országában. Ez széleskörű ismeretek és tapasztalatok összegyűjtését jelenti a legkülönfélébb agronómiai, környezeti, talaj- és klímaspecifikus, valamint kulturális jellemzőkkel kapcsolatban. A különböző termény és talajmutatók értékelése mellett gazdasági és értéklánc optimalizálási elemzés is történik. Ezen felül matematikai módszerrel zajlik a tereptanulmányokból származó adatokon alapuló modell kidolgozása a terménydiverzifikáció hatásainak előrevetítésére, helyi és regionális szinten is.


h i r d e t é s

Clicky