h i r d e t é s

Kikerült egy titkos vuhani adatbázis, mely bizonyíthatja a vírus eredetét

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kikerült egy titkos vuhani adatbázis, mely bizonyíthatja a vírus eredetét

2021. március 03. - 17:27

 

Egy Kína által gondosan elrejtett rejtélyes adatbázis lehet a koronavírus-járvány eredetének kulcsa, mely bizonyíthatja, hogy a vírus valóban egy vuhani laboratóriumból szivárgott ki a világba.

Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A Vuhani Virológiai Intézetet (WIV) a vírus megjelenése óta hatalmas érdeklődés övezi, most pedig úgy tűnik, a The Sun által napvilágra kerülő szigorúan őrzött adatbázis rejtheti az új vírusok és a titkos denevérekből vett minták publikálatlan adatait.

A WIV adatbázisának túlnyomó része egykor online is elérhető volt, ám a koronavírus-járvány kezdete óta Kína szisztematikusan offline-ra állította az adatok elérhetőségét. Feltételezhető, hogy az egyik jelszóval védett fájl tartalmazza a vírussal kapcsolatos információkat.

A WHO nyomozócsoportja a vuhani labor vizsgálata után a kínai szakemberekkel együtt tett nyilatkozatában kijelentette, a vírus nem a vuhani laborból származik, azonban Gilles Demaneuf, a DRASTIC adatelemzője folyamatosan a vírus eredetének megállapítására törekedve egy nemzetközi kutatócsoporttal 25 oldalas jelentést készített a WIV adatbázisáról, a tanulmány szerint pedig Vuhanból indult útjára a vírus.

A csapat kutatása során a jelszóval védett fájlokkal együtt legalább 15 laboratórium által kezelt vírusadatbázis vált elérhetővé, melyeket a csapat az online tárolt bizonyítékok elemzésével fedezett fel. Demaneuf úgy véli, az adatokhoz való hozzáférés korlátozása egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Kína szándékosan akadályozza a koronavírus-járvány eredetének vizsgálatát.

Az amerikai hírszerzők továbbra is a laborból történő kiszivárgás elméletét vélik helytállónak, az NBC friss jelentése pedig még a hiányzó adatbázisokat is megemlítette a nyomozás kulcsfontosságú pontjaként. Az adatok adminisztrátora vélhetően Dr. Shi Zhengli, a WIV virológusa, aki vezet szerepet tölt be a koronavírus kutatásában, a szóban forgó adatbázis pedig ezen az oldalon volt elérhető.

Az adatbázis összességében 22 ezer denevérekből vett mintát és vírusszekvenciát tartalmaz, azonban az adatbázis egy részét elérhetetlenné tették, még a kínai kutatók számára is, továbbá a WIV munkatársai is csak egy szigorú hitelesítési procedúra után férhettek hozzá az információkhoz.

Az elérhetetlen adatbázis pontos tartalma egyelőre nem ismert, de feltételezhetően olyan vírusmintákat tartalmazott, melyeket még nem szekvenáltak, vagy melyek még nem álltak készen a közzétételre. Ugyancsak ismeretes, hogy az adatbázis olyan webhelyek adatait is tartalmazza, melyeket a WIV el akart titkolni, talán annak érdekében, hogy más laborok ne tudjanak versenyezni velük.

Az adatbázis először 2019 szeptemberében vált elérhetetlenné, azóta pedig senki sem fért hozzá a WIV munkatársain kívül, s mint ismeretes, az adatbázis és annak leírása december 30-án frissült – pontosan ugyanazon a napon, mikor a kínai tudósok állítólag azonosították a koronavírust. A DRASTIC jelentése szerint az adatbázis legalább 100 publikálatlan denevérből származó koronavírus szekvenciát tartalmaz.

A WIV azt állította, csupán biztonsági okokból szüntette meg a hozzáférést az adatbázisokhoz, miután állításuk szerint hackerek célozták meg a labort. Demaneuf szerint ez a kifogás “egyszerűen nevetséges”, ugyanis Kína technológiájával nem okozhat nehézséget, hogy egy biztonságos szerverről biztosítson hozzáférést az adatbázisokhoz, az ezzel ellenkező állítások pedig mind nevetségesek.

A szakember kiemelte, a nyomozással egyáltalán nem az a céljuk, hogy politikai álláspontokat érvényesítsenek Kínával szemben, sokkal inkább az, hogy ha valóban a vuhani laborból szabadult ki a koronavírus, képesek legyünk tanulni a hibából, hogy jövőben ne következhessen be újra egy, az egész világot érintő járvány.

Jamie Metzl, a WHO tanácsadója úgy fogalmazott, a WIV adatbázisai kulcsfontosságúak a járvány eredetének megfejtésében, éppen ezért eszméletlennek tartja, hogy ezek az adatbázisok közvetlenül a járvány kitörése után váltak elérhetetlenné, sőt még mindig nem hozták nyilvánosságra az ott szereplő adatokat. Metzl úgy véli, a kínai kormány által tanúsított viselkedés arra enged következtetni, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne derüljön fény a világjárvány valódi eredetére.

Az USA és Kína kapcsolatát pedig igen komoly feszültség övezi, miután Joe Biden elnök nem volt hajlandó elfogadni a WHO megállapításait a koronavírus eredetére vonatkozóan. Kína és a WIV ezután vehemensen tagadta az esetleges kiszivárogtatásra vonatkozó vádakat, és úgy tűnik, a WHO egyetért velük, ugyanis lezárták a nyomozócsoport kutatását a vírus eredetével kapcsolatban.

A Fehér Ház ugyanakkor kijelentette, komoly aggodalmak merültek fel a Kínában irányított módon lefolytatott nyomozás kapcsán, mely beigazolódott, ugyanis kiderült, Kína nem adta át az összes adatot, melyet a nyomozáshoz kértek a szakértők. Kiderült, hogy az átadott dokumentumok csupán egy részét képezték a valós adatok mennyiségének, Peking ugyanis így próbálta lesöpörni magáról a felelősséget a vírus eredetének kapcsán. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s