h i r d e t é s

Kilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél

2021. január 19. - 18:41

 

Kilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a Románia és Magyarország közötti határátkelőhelyek romániai oldalán - számolt be a Digi24 hírtelevízió.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A torlódást a hírtelevízió annak tulajdonította, hogy a magyar határrendészek az illegális bevándorlás megfékezése szándékával alaposabban átvizsgálják a belépésre jelentkező teherszállító járműveket.
A román határrendészet honlapján azt közölte, hogy a román fél minden tőle telhetőt megtett a torlódás elkerülése érdekében. Valamennyi átkelőhelyen megnövelte a szolgálatot teljesítő határrendészek számát, azonban a járművek ellenőrzését a román és a magyar rendőrök közösen végzik, és csak annyi sávon engedhetik a teherforgalmat, amennyihez a magyar fél is rendőröket biztosít.

A román határrendészet honlapján elérhető online figyelőrendszer szerint (politiadefrontiera.ro/ro/traficonline) kedd este a Pete - Csengersima határátkelőhelyen egy sávon engedték a kamionokat, és 240 perces volt a várakozási idő. A Bors - Ártánd határátkelőhelyen három sávon 110 perc, a Bors II - Nagykereki határátkelőhelyen három sávon 50 perc, a Varsánd - Gyula határátkelőhelyen három sávon 150 perc, a Nagylak - Nagylak határátkelőhelyen egy sávon 50 perc, a Nagylak II. - Csanádpalota határátkelőhelyen pedig négy sávon 150 perc volt a várakozási idő. A határrendészet arra kérte a kamionosokat, hogy használják a kevésbé forgalmas átkelőhelyeket. A közlés szerint a személyforgalomban egyik határátkelőhelyen sincsen torlódás.

Az elmúlt hetekben a román határrendészet naponta adott hírt arról, hogy teherszállító járművekben elbújt, vagy a zöld határon átjutni próbáló illegális bevándorlókat fogott el. Múlt kedden 21 a román-magyar határon elfogott bevándorlóról, szerdán 14, csütörtökön 42, pénteken 31, szombaton 18, hétfőn pedig 38 személy törvénytelen határátlépésének és Magyarországra jutásának a megakadályozásáról számoltak be. (MTI)

Nem a migránsok okozta fokozott ellenőrzés lassította le a határátkelést, hanem az, hogy a román határőrök nem kapták meg a bérhátralékukat és először 13 órától egy órára felfüggesztették a munkát. A Ropol szakszervezet Facebook-oldalán azt írta, hogy a kormány még a törvényben meghatározottak szerint sem fizet az egyenruhásoknak, és szerintük ezt csak azért engedheti meg magának, mert a rendőröknek nincs sztrájkjoguk.

A felháborodott közleményben ironikusan úgy fogalmaztak: az egyórás szünet után roppant „figyelmesen és lassan” fogják végezni a dolgukat. Azt is írják, hogy nem vállalnak több túlórát, és semmi olyan tevékenységet, ami nincs benne a munkaköri leírásukban, azon fölötteseiknek pedig, akik igyekeztek a jogi előírásokra fittyet hányva kiegészíteni a munkaköri leírást, azt üzenték, hogy nem tűrik az ilyesmit.

A Hotnews.ro portál azt írta negyed 5-kor, hogy Nagylaknál máris 5 kilométeres kamionsor alakult ki a román oldalon (egy sofőr akár 3 órát is várakozik, mire sorra kerül), igaz az illetékesek a magyar határőrségre igyekeznek kenni az egészet, szerintük ugyanis a magyar oldalon nem mozgósítottak elegendő embert a munkához.

A rendőrszakszervezetek egyébként már december végén országszerte tiltakozó akciókat szerveztek, egyrészt azért, mert a Cîțu-kormány 2021-ben befagyasztotta a közalkalmazottak béreit (vagyis nem lesz fizuemelés), másrészt hiába voltak végig nagy kockázatnak kitéve a járvány egy éve alatt, az utóbbi hónapokban semmilyen pótlékot nem kaptak. Egyúttal azt is belengették, hogy januártól sokkal elnézőbbek lesznek munka közben, és büntetések helyett csak figyelmeztetéseket fognak kiosztani. (foter.ro)


 

Kommentek

h i r d e t é s