h i r d e t é s

Kirúgások kezdődtek az ELTE két karán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kirúgások kezdődtek az ELTE két karán

2019. január 21. - 10:00

 

Létszámleépítés kezdődött az ELTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Karán - derült ki az Oktatói Hálózat közleményéből. 

ELTE - A kép illusztráció! - Fotó: Google Street View

A két kar oktatóinak száma várhatóan összesen 50-70 fővel csökken, többségüket nyugdíjazással, más részüket "sebtében összehozott teljesítménykövetelmények alapján fogják elbocsátani, még nem tudni, pontosan milyen megoszlásban" - emeli ki a közlemény.

Az ország egyik vezető egyeteme most azért kényszerül ismét létszámleépítésre, mert a kormány szisztematikusan alulfinanszírozza a felsőoktatást, és az elégtelen források elosztását úgy alakította, hogy az a minél olcsóbb tömegoktatás és mondvacsinált kutatási tevékenységek felé sodorja az intézményeket. Sem a minőségi oktatás, sem a minőségi kutatás alapvető feltételei nincsenek biztosítva a magyar felsőoktatásban

- olvasható az Oktatói Hálózat közleményében.

Azt írják, hogy a létszámleépítés indokolatlan és káros, több tanszék és képzési program felszámolásához vezet, az "alulfizetett és túlterhelt oktatók megtizedelése pedig nemcsak nem méltányos, de nem is hatékony megoldás az egyetem problémáira", ez ugyanis csak megnöveli a maradó oktatók amúgy is megemelkedett oktatási terhelését, és gyengébb oktatói és kutatói teljesítményt eredményez, rontja az oktatás minőségét.

Az Oktatói Hálózat követeli a felsőoktatás finanszírozási rendszerének újragondolását, szakértők bevonásával és az érintettekkel történő érdemi egyeztetésekkel. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s