h i r d e t é s

Kissé fülledt, koranyári idő köszönt ránk, betévedhet néhány gomolyfelhő

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kissé fülledt, koranyári idő köszönt ránk, betévedhet néhány gomolyfelhő

2020. április 28. - 06:12

 

Kedden délelőtt sok napsütésre számíthatunk, ezt csak kevés gomolyfelhő zavarja. - írja az idojaras.hu.

Csapadék nem várható. Délután a napos időben gomolyfelhők képződnek, ezekből elszórtan kell helyi záporokra, néhol zivatarokra számítani. Élénk lesz a délies szél, a legmelegebb órákban 18, 24 fokot mérhetünk. 

Orvosmeteorológia

Kedden egy közelítő hidegfront előtt egyre fülledtebbé válik a levegő, emellett tovább folytatódik az átlagosnál melegebb időszak. Egyre fokozódik a terhelés! - írja a meteoklinika.hu.

Kedden is tovább tart a melegedés, mely egyre inkább kimeríti a szervezetet. Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, a párásság mellett helyenként a nagy hőingás is megterhelő.  Általánosak az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság, tompaság. A koncentrálóképesség jelentősen csökken ebben a humánmeteorológiai helyzetben, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk. Amennyiben lehetősége adódik rá, akkor pihenjen sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota.

A nap folyamán fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor kerülendők. Az ásványi sókat is pótolni kell, ez megoldható ásványvízzel, valamint az ételek mértékkel történő sózásával is.

Estétől északnyugaton már a görcsös panaszok erősödhetnek fel, hidegfronti hatás kezdődik, ami a következő nap humánmeteorológiai helyzetét is meghatározza majd.

11 és 15 óra között az UV-sugárzás a naposabb keleti tájakon erős lesz, meghaladja 5-ös értéket, akár pár perc alatt is leégést szenvedhet! Használjon magas faktorszámú fényvédő szereket, az újrakrémezést pedig rendszeresen ismételje!

A közlekedők keleten a meleg miatt türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, időnként élénk oldalszél is ronthat a menetstabilitáson, zivatarokban pedig viharos széllökések is előfordulhatnak!

Vezető tünetek a mai napon: légszomj, vérnyomás-ingadozás, fejfájás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s