h i r d e t é s

Kissé mást adtak el itthon a Putyin-Orbán találkozóról, mint ami valójában történt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kissé mást adtak el itthon a Putyin-Orbán találkozóról, mint ami valójában történt

2018. július 17. - 13:34

 

Kedélyesen semmitmondó módon tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a hazai közvéleményt Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor moszkvai megbeszéléséről. - írja a 168ora.hu.

Forrás: MTI Fotó Miniszteri Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Azt mondta, hogy „a futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kremlben vasárnap". 

Ez tényszerűen igaz is, csakhogy az orosz kormány közzétette a megbeszélés kezdetének teljes leiratát – vette észre a 444. Az elején a szokásos bókok jönnek, Putyin például jó focistának nevezi Orbánt, aki elmondja, hogy

életemben először lehetőségem volt két teljes napot eltölteni Szentpéterváron és három napot Moszkvában. Életemben először adódott ilyen csodálatos lehetőségem. Ez a két város az európai civilizáció ékköve.

Nem igazán értem azokat, akik Budapestről elutaznak a Bécsi Állami Operába, de nem akarják meglátogatni a Moszkvai Nagyszínházat (a Bolsojt), amely az európai kultúra gyöngyszeme. Természetesen mindkét város mély benyomást tett rám.

Ezek után azonban Orbán kártékonynak nevezi az Oroszország elleni EU-s szankciókat, amelyeket 2014-es bevezetésük óta ő is rendre megszavazott, legutóbb alig két hete, az összes uniós kormányfővel együtt. Most mégis arra utalt, nem először, hogy azokat fel kellene oldani.

Putyin külpolitikájának egyik legfontosabb célja, hogy elérje a Krím annektálása miatt bevezetett szankciók feloldását, amiben amúgy Orbán az egyik legfontosabb segítsége. És ezt nem is nagyon titkolja az orosz állami propaganda. Tavaly a Sputnik egyik cikkének az volt a címe:

Oroszország arra készül, hogy faltörő kosnak használja Magyarországot a szankciók ellen.

168ora.hu


 

h i r d e t é s