h i r d e t é s

Kistafírozták Matolcsy kecskeméti unokatestvérét is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kistafírozták Matolcsy kecskeméti unokatestvérét is

2016. május 09. - 12:02
0 komment

Négyszáz millió forintot kapott Matolcsy György unokatestvérének cége a jegybank növekedési hitelprogramjából. Szemerey Szabolcs alig 8 milliós árbevételű vállalkozása a pénzt a Növekedési Hitelbankon keresztül kapta meg. A bank Matolcsy György másik unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségében van. Az Együtt szerint közpénzt kockáztat a jegybank elnöke azzal, hogy saját családtagjait segíti kedvezményes hitelekhez – hangzott el az RTL híradójában.

Három éve jelentette be a jegybank frissen kinevezett elnökeként a növekedési hitelprogramot Matolcsy György.

„Ezt a 250 millió forintos hitelkeretet a jegybank nulla kamatozású hitelként nyújtja a bankrendszer számára.”

Az ingyen pénzt a bankokon keresztül vállalkozásoknak szánták. A Matolcsy György vezette jegybank által juttatott pénz egy részét a Növekedési Hitelbankon keresztül fizették ki. Ez a bank Szemerey Tamásnak, Matolcsy unokatestvérének az érdekeltségében áll és a pénzből egy másik unokatestvér is kapott.

A jegybanktól kapta a Szemerey Tamás érdekeltségében álló Növekedési Hitelbank azt a 400 millió forintot, amit a kecskeméti Szemerey Szabolcs tulajdonában lévő Szempont Consulting Kft. igényelt.

Az Együtt derítette ki a cég papírjaiból, hogy a 400 millió kölcsönt igénylő vállalkozás árbevétele 2014-ben mindössze 8 millió forint volt, eredménye pedig másfél millió forint.

Szemere y Tamás mégsem vállalt túl nagy kockázatot azzal, hogy saját unokatestvérét hitelezte az érdekeltségében levő bank. Matolcsy György ugyanis már annak idején kijelentette: a hitel az MNB mérlegében jelentkezik majd.

Azaz, ha a cég nem fizeti vissza a hitelt, akkor a veszteség egy részét a Magyar Nemzeti Bank állja az adófizetők pénzéből.

Az Együtt elnöke szerint így Matolcsy György az adófizetők pénzét teszi kockára.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke az RTL-nek úgy fogalmazott: Ha az egyik Szemerey ad hitelt a másik Szemereynek, akkor ezek a feltételek sokkal könnyebbek, s mindez adófizetői pénzből történik. Itt ez történt: a Matolcsy Györgyhöz közelálló Szemerey-féle bankadott hitelt a Szemerey család másik tagjának, aki egy fideszes polgármester férje. Így 400 millió forinthoz juthattak.

Szemerey Szabolcs vezeti a jegybanki alapítványok által létrehozott Duális Oktatás Zrt.-t. Szemerey Szabolcs felesége, Kecskemét fideszes polgármestere Pataki Klaudia pedig Matolcsy György helyére ült be 2013-ban a Parlamentbe, amikor az MNB elnöke lemondott a képviselőségről.

Az MNB nem válaszolt az RTL-nek arra a kérdésére, hogyan kaphatott 400 milliós hitelt egy 8 milliós árbevétellel rendelkező cég.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s