h i r d e t é s

Ködösen indul a hét, ónos eső zúdulhat a nyakunkba

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ködösen indul a hét, ónos eső zúdulhat a nyakunkba

2020. január 13. - 06:13

 

Hétfőn délelőtt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak néhol süthet ki a nap. - írja az idojaras.hu.

Az Erzsébet híd ködös időben. Illusztráció: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az alacsonyszintű rétegfelhőzetből szitálás és ónos szitálás kialakulhat.  Délután folytatódik a borult, párás idő. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható, de szitálás, ónos szitálás kialakulhat. A déli szél mérsékelt lesz. Kora délután 0, 5 fok várható.

Orvosmeteorológia

Hétfőn nem érkezik front térségünkbe. A borult, fényszegény időben többen depressziót, lehangoltságot és fáradtságot tapasztalhatnak. - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn nem érkezik fölénk front. Egy nagy kiterjedésű anticiklon alakul ki, amely több napon át meghatározza időjárásunkat. Az anticiklonnak köszönhetően egyre nagyobb területen képződik tartós és sűrű köd, valamint alacsonyszintű rétegfelhőzet. A fényszegény időszakban többen fáradékonynak érezhetik magunkat, lehangoltság és depresszió jelentkezhet. A rendszeres fényterápia alkalmazása kifejezetten ajánlott a szürke napokon, ezzel akár az immunrendszer is erősödhet. A lehangoltság leküzdésében segíthet, ha pozitív környezetben tölti a napját és színes ruhadarabokat visel.

Bár időjárási front nem érkezik fölénk, a fokozottan érzékenyek - elsősorban délkeleten- gyenge melegfronti jellegű tüneteket tapasztalhatnak.  Amennyiben frontérzékeny fejfájás, gyulladásos panaszok nehezíthetik napját. A krónikus betegek és az idősek körében vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a panaszok mérséklése érdekében ajánlott kerülni a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységeket.

Az időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak. A nyirkos, hűvös időben alacsony hő-és komfortérzetre kell számítani – könnyen megfázhat, ha nem vigyáz. A meghűlés elkerülése érdekében fontos, hogy az évszaknak megfelelő, réteges és vastag öltözetet viseljen.

A légszennyezettség több nő, egyre több helyen veszélyes a levegő minősége. Aki teheti válassza a tömegközlekedést a saját jármű használat helyett.

A közlekedés során a pára és köd okozza a fő veszélyt. A párás és ködös tájakon jelentősen lecsökken a látástávolság, emellett a nedvessé váló útburkolaton megnő a féktáv. A balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban.

Vezető tünetek a mai napon: koncentrálási problémák, fáradékonyság. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s