h i r d e t é s

Kormányszóvivő: Magyarország a bevándorlás kérdésében nem fog engedni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kormányszóvivő: Magyarország a bevándorlás kérdésében nem fog engedni

2019. november 22. - 09:28

 

Hollik István azt mondta: korábban volt egy-két bíztató jel, hogy az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság más politikát képvisel majd, mint az előző.

Illusztráció: MTI Fotó: Soós Lajos

Aggasztónak nevezte viszont Donald Tusk, az Európai Néppárt új vezetőjének beszédét, amelyben egyértelműen a bevándorlásellenes politika ellen szólalt fel, kifejezte, hogy problémája van a kerítéssel, a határvédelemmel. Hollik István úgy fogalmazott: "fájdalmas azt látni", hogy az Európai Néppárt továbbra sem gondolja, hogy elsődleges feladata lenne Európa megvédése.

Ennek kapcsán megjegyezte, örülnének, ha tagja lenne a néppártnak Matteo Salvini, aki a legnépszerűbb olasz párt vezetője, és a bevándorlás kérdésében egyértelmű álláspontot képvisel, amely azonos a magyar állásponttal.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy már Trócsányi László biztosi jelölése ellen is "politikai boszorkányüldözés, bosszúhadjárat" folyt.

A bevándorláspártiak összezártak, és mindent megtettek a magyar jelöltek ellen. A kritikák hátterében az állt, hogy a bevándorlásról "máshogy gondolkodunk, mint ők" - vélekedett Hollik István.    

A kormányszóvivő hozzátette: Várhelyi Olivér ellen is próbálkoztak, de nem jártak sikerrel.

Az ő kezében jó helyen lesz a bővítés- és szomszédságpolitika - mondta, kiemelve: teljesen egyértelmű, hogy az európai biztonság garanciája a bővítés, a balkáni bővítés.

Hangsúlyozta, az Európai Unió nem teheti meg, hogy államokkal tárgyal, elvárásokat támaszt, majd "elképesztő otromba módon" bizonyos vezetők azt mondják, "húzzuk be a kéziféket". Hozzátette:

bíznak abban, hogy a következő bizottság más politikát folytat majd, és beindul a bővítés.

Hollik István kitért a második gazdaságvédelmi akciótervre is. Azt mondta: a munka elkezdődött, a konkrét javaslatokat a Pénzügyminisztérium dolgozza ki. Úgy fogalmazott: "gyülekeznek a viharfelhők".

A német gazdaság - Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere - növekedése tulajdonképpen nullára csökkent. Ez előbb vagy utóbb be fog gyűrűzni Magyarországra is

- tette hozzá.

Mindeközben Magyarország tartani akarja a célt, hogy az uniós növekedés legalább 2 százalékát meghaladó gazdasági növekedést tudjon produkálni - folytatta a kormányszóvivő, kiemelve: a gazdasági növekedés sem önmagáért van, azzal a magyar emberek járnak jól: a bérek növekednek és minden embernek lesz munkája.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, a kormány továbbra sem támogatja a dugódíjat, de arra kérik a Fővárosi Közgyűlést, hogy mondja el a konkrét terveket, mennyibe kerülne az a budapestieknek. A kormányszóvivő elmondta, a kormányülésen, amelyen Karácsony Gergely is részt vett, az új főpolgármester nem hozta szóba a dugódíjat.

(MTI)


 

h i r d e t é s