h i r d e t é s

Kósa Lajos: A zsidóknak lehet, jól is esett megszavazni a nyilas vitézt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kósa Lajos: A zsidóknak lehet, jól is esett megszavazni a nyilas vitézt

2019. december 02. - 06:35

 

Heisler András Facebookon tett fel kérdéseket Kósának, Köves Slomó egy lapban utasította vissza az általánosításokat. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ahogy arról a Népszava is beszámolt, hétvégén  tartották a Fidelitas születésnapját, prominens fideszesek buzdították a párt fiataloknak fenntartott szervezetének tagságát. A Mérce beszámolója szerint ezen a rendezvényen Kósa Lajos úgy fogalmazott az önkormányzati választásokkal kapcsolatban, hogy a nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, a globalisták összeálltak az antiglobalistákkal, a nemzeti radikálisok meg átszavaztak a balliberális oldalra. Majd a zsidóságot többször is számon kérte:

a zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben

- mondta Kósa. Majd azt is megállapította, hogy a zsidók a fideszeseket jobban utálják, mint a nácikat, jobban, mint a globalisták az antiglobalistákat.

Az Index összeállítása szerint Facebook-posztban tett fel kérdéseket Kósának az ügyben Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke,  Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija visszautasította a fideszes politikus szavait. De közleményt adott ki a Tett és Védelem Alapítvány magyarországi zsidó civil szervezet is.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke Facebookon három kérdést tett fel Kósának.

"Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben Auschwitzba deportálták a zsidókat? Tényleg nincs tisztában azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő maradékok maradékával, azaz néhány száz zsidóval nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni az önkormányzati választásokat? Vagy egész egyszerűen a meghirdetett „zéró tolerancia” került elég látványosan felmondásra?" - írta.

Köves Slomó az EMIH vezető rabbija a Neokohn.hu-n írt hosszabb reakciót, amit azzal kezd, hogy Kósa mondata teszi aktuálissá a következő trivialitást:

Tudva levő, hogy Hajdú-Bihar megyében nincsenek zsidók. Nincsenek, mert 75 évvel ezelőtt pár nap leforgása alatt haláltáborokba vitték és legyilkolták őket. Tekintettel arra, hogy nincsenek, így nem is tudhattak szavazni a legutóbbi, 2019 októberi helyhatósági választáson. Ez eddig legalább annyira triviális, mint amennyire szomorú.

Köves megjegyzi, nem gondolja, hogy Kósa Lajost antiszemitizmus vezérelné, "ugyanakkor azt igen, hogy egy jó szándékú közszereplő feladata nem lehet más, mint hogy a fogalmakat tisztázza, és nem hogy pont összemaszatolja azokat".

Hozzátette: "Visszautasítom, hogy a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át!"

Hivatalos közleményt adott ki a Tett és Védelem Alapítvány. Azt írják: a Tett és Védelem Alapítvány felhívja a magyar politika hivatásos szereplőinek figyelmét arra, hogy a holokauszt után 75 évvel csakis meggondoltan és kellő tapintattal nyilatkozzanak a zsidóságot érintő kérdésekről, és napi hatalmi küzdelmeikben ne használják eszközeként a zsidó közösséget! A közlemény szerint megdöbbenve olvasták a Fidesz-alelnök beszédét a megfogalmazás "több ponton is sértő a zsidó közösség számára, ráadásul pontatlan is, továbbá egészségtelen politikai konnotációkat tartalmaz".

nepszava.hu


 

h i r d e t é s