h i r d e t é s

Kósa Lajos: nem éheztetik a tranzitzónákban a menekülteket, a turisták sem kapnak enni a magyar államtól

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kósa Lajos: nem éheztetik a tranzitzónákban a menekülteket, a turisták sem kapnak enni a magyar államtól

2019. november 21. - 11:35

 

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában hétfőn leszavazták Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét. - írja a 168ora.hu.

A törvényjavaslat „a tranzitzónában tapasztalt embertelen gyakorlat megszüntetésére” irányult

– adta hírül a 24.hu.

Szél Bernadett az ülésen kifejtette, tavaly augusztus óta dokumentáltan 17 alkalommal 27 embert éheztettek a magyar hatóságok a tranzitzónákban. A Magyar Helsinki Bizottság minden esetben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, az EJEB pedig minden esetben utasította a magyar államot az eljárás alatt álló külföldiek élelmezésére.

Júliusban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított a gyakorlat miatt Magyarország ellen.

Szél Bernadett feljelentést is tett hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés és testi sértés megalapozott gyanúja miatt a Csongrád és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon, de az ügyet végül lesöpörték.

A magyar álláspont szerint a tranzitzónában tartózkodó menekültek nem fogvatartottak, így nem lehet szó éheztetésről. Másrészt azt hangoztatták, hogy a menekültügyi eljárás alatt állók élelmezésére nem kötelesek a hatóságok.

A bizottság fideszes elnöke, Kósa Lajos is ezzel érvelt hétfőn:

– Az a tízmillió turista, aki belép Magyarországra, sem kap enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve

– jegyezte meg Kósa, hozzátéve, hogy mindenkinek adnak enni, aki eljárás alatt van, Szerbia felé pedig bárki távozhat.

Szél Bernadett emlékeztetett arra, hogy az EJEB kimondta, de facto fogva tartás az, ami a tranzitban történik.

Kósa Lajos szerint azonban valótlanságokat tartalmaz Szél törvényjavaslata, ezért nem támogatta a tárgysorozatba vételt. A többi kormánypárti bizottsági tag nem szólt hozzá a vitához.

Harangozó Tamás (MSZP) hangsúlyozta, hogy az illegális migráció szerinte sem elfogadható, de az sem, ami a tranzitokban történik. A képviselő nyáron járt a déli határnál, szerinte ha a fideszesek megnéznék, mi folyik a tranzitzónákban, akkor ők sem próbálnák „jogilag kezelni a helyzetet”. A szocialista politikusnak a „II. világháborúban felállított táborokról szóló képek” jutottak eszébe a tranzitokról.

Szél Bernadett is azzal érvelt, hogy ha családbarát és keresztény a kormány, akkor nem söpörheti le a javaslatát. Törvényjavaslata két pontja is kifejezetten a gyerekekkel és a családokkal foglalkozik:

  • az egyik pont szerint gyermekes családokat nem lehetne a tranzitban elhelyezni,
  • egy másik szerint pedig a 14 és 18 év közötti menedékkérőket sem lehetne oda irányítani.

Szél Bernadettnek is a vészkorszak embertelen intézkedéseit juttatta eszébe a tranzitzónák jelenlegi működésmódja.

Harangozó Tamás és a jobbikos Varga-Damm Andrea két igen szavazata mellett a hat kormánypárti bizottsági tag elutasította a javaslat tárgysorozatba vételét.

168ora.hu


 

h i r d e t é s